Emberöléssel vádolják a gyilkos ebek gazdáját

Tavaly február végén három nagytestű kutya halálra mart egy idős embert a heves megyei Rózsaszentmártonban. Az ebek gazdáját gondatlanságból elkövetett emberölés bűntettével vádolja a főügyészség.

A Heves Megyei Főügyészség vádindítványa szerint, a 34 éves rózsaszentmártoni S. Krisztián három csaknem 50 kiló súlyú kutyát tartott az ingatlanán, egy németjuhászt, egy argentin dogot és egy staffordshire-t. A helybéliek többször panaszkodtak, hogy a kutyák - Panda, Tyson és Picur -, akik szabadon mozoghattak a ház udvarán, több alkalommal kiszöktek az utcára, egyikük közterületen emberrel is támadt – írja a Heves Megyei Hírlap.

A vád szerint a végzetes napon, 2011. február 28-án az egyik kutya megtámadta a postást, aki erről értesítette is a polgármesteri hivatalt. Később, amikor már csak a család nőtagjai tartózkodtak otthon, és a kaput ugyan bezárták a kutyák valamiképpen mégis átjutottak a 88 esztendős szomszéd udvarára. A gyenge fizikumú idős férfira rárontottak, és pár perc alatt szétmarcangolták. Az áldozat a helyszínen belehalt a sérüléseibe. A megvadult kutyák a kiérkező rendőrökre is rátámadtak, az egyik kutyát az egyenruhások lelőtték, a másikat megsebesítették. Az életben maradt két ebet azután az állatorvos elaltatta.

A vádhatóság megállapította, hogy S. Krisztián megszegte az állattartás szabályait azzal, hogy a megengedettnél több, agresszív kutyát nevelt ingatlanán, nem az előírt körülmények között, s az elvárható biztonsági intézkedéseket sem tette meg. Mulasztásai állandósították a veszélyhelyzetet, mindez együtt vezetett az áldozat elleni halálos támadáshoz. Az ügyben az Egri Törvényszék hozza majd meg az elsőfokú ítéletet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.