Emberi ürülék hajtja a jövő buszát

A negyven férőhelyes jármű biometán gázzal működik és mindössze öt ember képes ellátni „üzemanyaggal”, ezt az oldalára ragasztott vicces matricák is illusztrálják. Először csütörtökön indították útnak a bristoli repülőtér és Bath város között.

Azt már a Bio Bus oldalára ragasztott matricák is mutatják, hogy nem hétköznapi járművel van dolgunk. A buszt ugyanis benzin vagy gázolaj helyett biometán gáz hajtja, melyet emberi ürüléket tartalmazó szennyvízből és háztartási zöldhulladékból állítanak elő egy wessex-i üzemben. A GENeco évente 75 millió köbméter szennyvizet és 35 ezer tonna élelmiszer-hulladékot dolgoz fel.

A cég vezetője, Mohammed Saddiq szerint ezek a buszok hozzájárulnak majd a levegő tisztaságának javításához, ugyanis sokkal kevesebb káros anyagot bocsát ki, mint a szokványos üzemanyagok. A GENeco amúgy Nagy-Britannia első vállalta, amely az országos hálóüzaton keresztül 8300 otthonba juttathatja el a biometán gázt.

Az emberi ürülék hajtotta busz nem a távoli jövő alternatív közlekedési eszköze, hanem nagyon is valóságos: az első útra csütörtökön került sor a bristoli repülőtér és Bath város között. A tartályba 300 kilométer megtételére alkalmas üzemanyag fér, ezt a mennyiséget öt ember képes „előállítani” egy év alatt.

„A busz jó példája annak, hogy az emberi ürülék és a kukába dobott ételmaradék potenciálisan milyen értékes energiaforrás” - ezt már Charlotte Morton. Az egyik legnagyobb brit környezetvédelmi szervezet vezetője úgy véli, az emberi fogyasztásra már alkalmatlan élelmiszereket érdemes kellene gyűjteni.

A busz - amely a bioüzemanyag lelkes támogatói szerint a fenntartható tömegközlekedés első, úttörő járműve - várhatóan havi tízezer utast fog szállítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.