Embercsempészeket ítélt el jogerősen a szabolcsi bíróság

Jogerősen hét embert sújtott letöltendő szabadságvesztéssel embercsempészet miatt kedden, az elsőfokú ítéletet részben megváltoztatva a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság; a bűnszervezet szír, egyiptomi, ukrán, illetve magyar állampolgárságú tagjai 2008-ban és 2009-ben összesen 45 külföldi állampolgárt juttattak át a magyar-ukrán határon.

Pallagi István elsőrendű vádlott és tizenkét társa ellen társtettesként, bűnszervezet tagjaként, folytatólagosan elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat 2010-ben a Vásárosnaményi Városi Ügyészség.

A tényállás szerint az embercsempészetre specializálódott bűnbandán belül megoszlottak a feladatok: a szervezést és az irányítást egy jelenleg szökésben lévő, nemzetközi elfogatóparancs alatt álló arab férfi mellett az egyiptomi állampolgárságú másodrendű vádlott, Magdi Halim Samail és két másik szír férfi, az ügy harmad- és negyedrendű vádlottja látta el. A bűnszervezet más tagjai a migránsok átcsempészésében, a többiek - köztük taxisok - a szállításban vállaltak szerepet; ők a magyar-ukrán határtól Budapestre fuvarozták a zömében Nyugat-Európába tartó külföldieket.

A banda 2008-ban és 2009-ben hét alkalommal összesen 45 külföldit, köztük egyiptomi állampolgárokat juttatott át a határszakaszon.

A Vásárosnaményi Városi Bíróság az idén áprilisban az elsőrendű vádlottra két év két hónap, a másodrendű vádlottra pedig négy év fegyházbüntetést szabott ki. A harmad-, a negyed-, az ötöd-, a hatod- és a kilencedrendű vádlottat két év nyolc hónaptól három év nyolc hónapig terjedő fegyházbüntetésre, a tized-, a tizenketted- és a tizenharmadrendű vádlottat egy év hat hónaptól egy év nyolc hónapig terjedő börtönbüntetésre, a tizenegyedrendű vádlottat hat hónap felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte, a heted- és a nyolcadrendű vádlottat pedig felmentette.

Az elsőrendű, továbbá a heted- és nyolcadrendű vádlott esetében az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedett, a többiek esetében az ügyészség súlyosításért, míg a védelem enyhítésért és felmentésért nyújtott be fellebbezést.

A másodfokon eljáró szabolcsi bíróság a vádlottak többségének a büntetését helybenhagyta, a másodrendű vádlott esetében a korábban kiszabott négy év fegyházbüntetést öt évre súlyosította, míg a tizedrendű vádlottra kiszabott, egy év nyolc hónapos börtönbüntetést egy év két hónapra enyhítette. A vádlottakat mellékbüntetésként vagyonelkobzással sújtották. A megyei bíróság ugyanakkor három vádlott ügyét elkülönítette, esetükben további bizonyítást rendelt el.

A döntés indoklásában elhangzott: a másodfokú bíróság megalapozottnak találta a tényállást és az elsőfokú bíróság ítéletét. A tanács a büntetés súlyosítását csak a másodrendű esetében látta indokoltnak, mivel a 37 éves férfi vonta be a bűncselekménybe a társait, ő volt az embercsempész-hálózat szervezője.

Az ítéletet csak kisebb késéssel tudta kihirdetni a Kozma Istvánné bíró vezette tanács, mivel bombafenyegetés miatt kiürítették a tárgyalótermeket a rendőrök, s csak a vizsgálat után ülhetett össze ismét a bíróság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.