Elzárt települések, több tucat járhatatlan mellékút

A szombaton kezdődött havazás és a hófúvás miatt még két elzárt település van Fejér megyében, ahol több alsóbbrendű út is járhatatlan, csakúgy, mint Győr- Moson-Sopronban és Zalában, előbbiben tizenhárom, utóbbiban három mellékúton nem lehet közlekedni. Vas megyében minden út járható.

Bodmért és Vértesboglárt nem sikerült még kiszabadítani a hó fogságából, s több négy számjegyű út is járhatatlan, vagy helyenként egy sávon járható Fejér megyében - közölte vasárnap a rendőrség. Két nagy teljesítményű hómaró, s nyomukban haladva két hóeke dolgozik a két elzárt település kiszabadításán. Bodmért Felcsút irányából, Vértesboglárt Csákvár irányából próbálják megközelíteni a gépek.

László József, a közútkezelő kápolnásnyéki ügyeletese közölte, a gépek csak lassan tudnak haladni, mert mindkét település előtt másfél méter magas hófalakat kell elbontaniuk. Ha nem történik váratlan esemény, vélhetően délután 15-16 órára mindkét községet kiszabadítják a hó fogságából.

A még járhatatlan utak felszabadítását nagyban segíti, hogy hajnalra csendesedett, helyenként elült a szél a megyében, s a legkritikusabb helyeken levő utak kivételével sikerült megnyitni az elzárt szakaszokat. Egyelőre még járhatatlan a Székesfehérvár-Zámoly és a Székesfehérvár-Iszkaszentgyörgy közötti út, de megtisztításukon nagy erővel dolgoznak a közútkezelő székesfehérvári kirendeltségének gépei.

Egyelőre nem lehet közlekedni a 8126-os úton Csákvár irányába, Bicskén a 8101-es bekötőúton, és a csákvári úton  Felcsút irányába - mondta el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Németh-Kész Mónika.

Hozzátette, lezárták a 6209-es utat Káloz-Sárkeresztúr-Sárosd, valamint Szabadegyháza-Adony között. Hóátfúvásos, helyenként nehezen járható a 8204-es bodajki, a 8216-os bakonycsernyei út, s egyes szakaszokon csak egy sávon lehet közlekedni a Pákozdot Sukoróval összekötő szakaszon.

Tizenhárom mellékút még mindig járhatatlan Győr- Moson-Sopron megyében. Elzárt település ugyanakkor nincs, a falvakat kerülő úton meg lehet közelíteni - közölte vasárnap reggel a Magyar Közút Zrt. regionális főmérnökségének ügyeletese, Huszár Tibor.

A főutakon hóátfúvások nehezítik a közlekedést, a mellékutak jegesek, jégbordásak. A megye útjait  ötven gép tisztítja. Egyelőre járhatatlan az összekötő út egyebek között Tét-Felpéc között, Gyömöre és Szerecseny között, Rábapordány és Árpás között. Le van zárva a mellékút Páli és Edve, Nagycenk és Hidegség, Himod és Kisfalud, Gyóró és Mihályi között.

A szombaton kezdődött hófúvás miatt három út járhatatlan Zala megyében, de elzárt település ott sincs - közölték a Magyar Közút Zrt. észak- és dél-dunántúli regionális főmérnökségei vasárnap.

Még szombaton járhatatlanná vált, ezért le kellett zárni a Kisgörbő és Zalaszentgrót, a Galambok és Zalakomár, valamint a Zalaszentbalázs és Gelse közötti összekötő utakat, de egyik település sincs elzárva a külvilágtól, más irányból megközelíthetőek. Az erős szél okozta hóátfúvások miatt Kisgörbő térségében, valamint a Sümeg és Zalaegerszeg között több helyen is nehezen járható az út.

A közútkezelők ügyeleteseinek közlése szerint napközben várható, hogy a még elzárt utakat felszabadítják. A Zala megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese elmondta, az éjszaka folyamán Baknál egy autóbusz és egy személygépkocsi ütközött egymásnak a lefagyott úton, de személyi sérülés nem történt.

Vas megyében már minden út járható, sikerült megszüntetni a hóátfúvás okozta akadályokat, de a főutak helyenként síkosak, jégbordásak, ezért csak fokozott óvatossággal ajánlott közlekedni - mondta Laki László, a Magyar Közút Kht. regionális ügyeletese vasárnap délelőtt.

Hozzátette, a megyében az alsórendű utak havasak, síkosak, Szombathely és Sárvár térségében 15 út nehezen járható, ezeken csak egy nyomon haladhat a forgalom, a közútkezelő gépei folyamatosan dolgoznak a megtisztításukon. Az előrejelzések szerint déltől megszűnik a szél, amelynek ereje már az éjszaka jelentősen csökkent, így újabb hóátfúvások várhatóan nem lesznek.

Egy elakadt hótolót lapáttal ásnak ki a behavazott Pacsa-Dióskál úton. Dióskál másik irányból, Egeraracsa felől megközelíthető
Pacsa, 2010. február 13. Egy elakadt hótolót lapáttal ásnak ki a behavazott Pacsa-Dióskál úton. Dióskál másik irányból, Egeraracsa felől megközelíthető. MTI Fotó: Varga György
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.