Élve temették el gyilkosai Szita Bencét - életfogytiglant kér az ügyész

Tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen, kitervelten, nyereségvágyból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolta meg a Somogy Megyei Főügyészség a 2012. október 29-én megölt Szita Bence – vélhető – gyilkosait. A bűncselekményt kitervelő P. Erika azért fordult az élettársa által nevelt, 11 éves Bence ellen, mert úgy érezte, hogy a fiú maga a sátán.

Horváth Szilárd, megyei főügyész szerdán egy kaposvári sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy befejeződött a nyomozás, elkészült a vádirat, és a bizonyítékok alapján egyértelműen rekonstruálható a nagy visszhangot kiváltó bűncselekmény. Mint arról írtunk, Szita Bencét és a fiú nővérét (féltestvérét) a lány apja, Gyöngyi Sándor nevelte, Felsőmocsoládon. A férfi 2009-től élettársi kapcsolatban volt a szintén két gyermeket nevelő kaposvári P. Erikával. A nő odaköltözött Sándorhoz, ám mivel nem tudott kijönni Bencével, visszament kaposvári otthonába. Később viszont javulni látszott Erika és Bence viszonya, s úgy tűnt, van rá esély, hogy az asszony és annak Bencével egyidős fia újra Felsőmocsoládra költözzön.

A javuló viszony jelének gondolta Gyöngyi Sándor, hogy október 29-én P. Erika elhívta magához Bencét éjszakára. Az adóhivatalnál dolgozó, 47 éves asszony azonban – a vádirat szerint – akkor már felbérelt két férfit, hogy öljék meg a fiút. A délután négykor Kaposvárra érkező Bencét P. Erika előbb elvitte egy bevásárlóközpontba, majd elautózott vele a Deseda-tóhoz. Aztán visszavitte a fiút Kaposvárra, s ott bemutatta neki az 57 éves B. Józsefet és a 41 esztendős K. Józsefet. Az asszony azt mondta, elmennek bulizni. Két autóval elhajtottak a közeli Sántos község melletti erdőbe, s útközben borral itatták a fiút. Amint kiszálltak a kocsiból, az erőszakos bűncselekményekért már többször elítélt B. József leütötte Bencét. Ezt követően K. József gödröt ásott, a munkához P. Erika elemlámpával biztosított fényt. Később a magához térő fiút B. József ütötte, rugdosta és egy 17 centis késsel mintegy negyvenszer megsebezte. Ennek ellenére még Bence akkor is élt, amikor gödörbe tették, és rátolták a földet. Halálát a fulladás okozta, tudtuk meg a főügyésztől.

A gyilkosok már végeztek, amikor arra jött egy autó, két vadásszal. Utóbbiak arról kérdezték a nőt és társait, hogy mit csinálnak éjjel az erdőn, mire a férfiak azt felelték, P. Erikával jöttek ide szexelni. A vadászok elhajtottak, s a trió is ezt tette, ám még aznap éjjel visszamentek, kiásták a fiú holttestét, és eltemették a Kaposvár toponári városrészében. Ez után P. Erika bejelentette a rendőrségen, hogy a rábízott Bence eltűnt. A nyomozók makacs kérdései hatására pár nap alatt megtört az asszony, és bevallotta a bűncselekményt, majd megmutatta Bence „sírját”.

Horváth Szilárd beszélt arról is, hogy P. Erika a gyilkosság előtt pár nappal megpróbálta megmérgezni Bencét, ezért olyan energiaitallal kínálta a fiút, amibe B. József mérget kevert. Bence azonban nem itta meg a rosszízűvé vált italt. A három vádlott ezt követően tervezte meg a kegyetlen kivégzést. Az ügyész ugyanakkor hozzátette, hogy B. József tagadja a gyilkosságot, s a másik két vádlott is csak részben vállalja magára a vádiratban terhükre rótt bűntényt. A bizonyítékok alapján viszont egyértelműen meghatározható, hogy kinek mi volt a szerepe a gyilkosságban. Így megállapítható, hogy az asszony volt a felbujtó, a két férfi a végrehajtó, s Bencét alapvetően B. József bántalmazta, társának inkább a sírásás adott munkát.

Az is kiderült, hogy P. Erika a bűncselekmény napján eladta ékszereit 192 ezer forintért, s így fizette ki a két bérgyilkost. Az asszony egyébként azért ölette meg Bencét, mert úgy érezte, hogy a fiú maga a sátán, és ő tehet minden rosszról, ami vele történt. Így arról, hogy P. Erika kapcsolata nem maradéktalan Bence gyámjával, sőt arról is, hogy az asszony fiát számos betegséggel kezelik. Amúgy P. Erika nem kötődött olyan vallásos vagy „agymosó” közösségekhez, ahol a sátán központi téma lett volna. Az asszonyt és két társát a pszichiáter épelméjűnek minősítette.

A gyilkossággal vádolt hármas pere a Kaposvári Törvényszéken folyik majd. A gyermekgyilkosokra a bíróság akár életfogytig tartó fegyházat is kimérhet. A főügyész jelezte: a többszörösen büntetett előéletű B. József esetében indítványozni fogják, hogy őt a bíróság tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélje.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.