Eltűnt egy magyar hegymászó a Himaláján

Lavina sodort el két magyar hegymászót a Himaláján; Várkonyi László eltűnt, Klein Dávid megsérült - adott tájékoztatást Sárközy Péter magyar főkonzul Pekingben.

Lavina sodort el két magyar alpinistát, akik a Csomolungma (Mount Everest) megmászására készültek. A hegymászókat április 26-án, hétfőn délután érte a baj - áll a pekingi magyar nagykövetséghez kedden késő délután érkezett faxon.

Erőss Zsolt - az első magyar alpinista, aki feljutott a Mount Everestre - kedden az MTI-nek azt mondta: az, hogy egy vagy akár két nap is eltelhetett a magyar hegymászók kínai balesete óta és Várkonyi Lászlót nem találják, "elég egyértelművé teszi egy hegymászó számára, hogy nincs sok remény".

Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul kedden tájékoztatta az MTI-t arról, hogy eltűnt Várkonyi László, a Dreher 24 Everest-expedíció egyik hegymászója a Himaláján, miután társával, Klein Dáviddal együtt lavina sodorta el. Klein Dávid megsérült, de biztonságban van - tette hozzá.

A két magyar alpinistát, akik a Csomolungma (Mount Everest) megmászására készültek, április 26-án, hétfőn délután érte a baj - áll a pekingi magyar nagykövetséghez kedden késő délután érkezett faxon. Az ismert magyar sportembereket körülbelül 7.000 méteres magasságban érte a baleset. Az expedíció tagjai és a helyi szakemberek megkezdték Várkonyi László keresését.

Erőss Zsolt 2002-ben mászta meg a Mount Everestet, kétszer járt azon az útvonalon is, ahol Klein Dávid és Várkonyi László próbált meg feljutni a csúcsra. Az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy jelenleg csak kevés információt lehet tudni a magyarok balesetéről, de véleménye szerint lavinában eltűnni a legrosszabbat jelenti.

Kitért arra is, hogy bár ebben az időszakban nem gyakoriak a lavinák, de előfordulhatnak. A hegymászó hozzátette, hogy miután egy népszerű és a másiknál olcsóbb útvonalról van szó, ebben a szezonban sokan járják ezt az útvonalat. Megjegyezte: furcsának találja azt az információt, amely szerint csak ketten szenvedtek balesetet.

Mint mondta, a szerencsétlenséget okozhatta egy kisebb lavina, de akár egy jégomlás is, ezt egyelőre nem lehet eldönteni a hírek alapján. Meglátása szerint ha lavina sodorta el a hegymászókat, akkor Klein Dávidot csak annak a széle érhette, ezért élhette túl, még ha sérüléseket is szerzett.

A Dreher 24 Everest-expedíció 2010. március 26-án indult útnak: Klein Dávid és Várkonyi László arra vállalkoztak, hogy oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül jutnak fel a Mount Everest csúcsára.

 

 

 

Várkonyi László (b) és Klein Dávid a világ legmagasabb csúcsának megmászására készült
Csomolungma, 2010. április 27. Lavina sodort el két magyar hegymászót a Himaláján, Várkonyi László (b) eltűnt, Klein Dávid (j) megsérült. A két magyar alpinistát, akik a Csomolungma (Mount Everest) megmászására készültek, április 26-án, délután érte a baj. Felvételünk 2008. március 6-án készült. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.