Elton John a legbőkezűbb szupergazdag

Adományozási rekordot döntöttek tavaly a brit szupergazdagok. Elton John brit énekes összvagyonának 8,9 százalékát fordította jótékony célra az elmúlt évben, ezzel pedig az első helyre került az adományozók között. A legbőkezűbb hírességek közé bekerült Eric Clapton gitáros, Steven Gerrard futballsztár, a Coldplay és a One Direction együttesek is. 

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap minden évben összeállítja azoknak a listáját, akik a legtöbbet áldozták személyes vagyonukból jótékonysági célokra. A listára az idén azok kerültek fel, akik az előző évben vagyonuknak legalább az egy százalékát nemes ügyek támogatására fordították.

Az idei összeállítás kimutatja, hogy az elmúlt esztendőben minden eddiginél többen, 105-en lépték át ezt a határt, és az általuk adott 2,58 milliárd font (csaknem 1100 milliárd forint) is abszolút rekord. A szupergazdagok adományainak összege tavaly 7,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A vagyonukból egy százaléknál többet mások megsegítésére fordító hírességek listáját Sir Elton John, a brit rock világsztárja vezeti több mint 24 millió fontos jótékonykodással. Sir Elton az elmúlt egy évben összvagyonának 8,9 százalékát fordította erre a célra, elsősorban az AIDS-betegségben szenvedők támogatására létrehozott nagy-britanniai és amerikai alapítványain keresztül.

A Coldplay együttes 3,8 millió fontot adott jótékonysági programokra; ez a tagok összvagyonának 1,8 százaléka. A One Direction sem volt szűkmarkú: a zenekar tagjai 1,2 millió fontot juttattak különböző segélyszervezeteknek, vagyis összesített vagyonuk 1 százalékát áldozták erre a célra.

Steven Gerrard, a Liverpool futballcsapatának kapitánya is nagyvonalú volt tavaly: 1,3 millió fontot adott jótékony célokra; ez vagyonának 3,1 százaléka. Gerrard jótékonykodásának legnagyobb egyedi kedvezményezettje a liverpooli gyermekkórház, amelynek a futballsztár 500 ezer fontot juttatott.

Eric Clapton gitáros, a brit rock egyik legnépszerűbb veteránja 1,4 millió fonttal támogatta saját Crossroads alapítványát, amely az alkohol- és a drogfüggő szenvedélybetegek gyógyítását segíti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.