Éltető vizet ad egy plakát Peruban

Vízzel kínálja a Bujama faluba érkezőket egy plakát Peruban. Szó sincs csodáról: a limai műszaki egyetem és egy reklámcég közös technikai újításának hála a tábla a levegő páratartalmát begyűjti és filterek segítségével ivóvízzé szűri.

"Egy hirdetőtábla, ami a levegőből ivóvizet készít" - áll a Bujama faluhoz közeli plakáton, amely nem árul zsákbamacskát: 96 liter ivóvizet ad naponta - írja a BBC.

A szomjoltó táblát sivatagos vidéken helyezték el, ahol nagyon sokan nem jutnak tiszta vízhez. A területen a csapadékszegénység ellenére a levegő páratartalma 98 százalékos, és az ebben rejlő lehetőséget aknázták ki a szakemberek.

"A plakát a levegő páratartalmát vízzé alakítja. Ilyen egyszerű" - mondta Jessica Ruas, a limai műszaki egyetem szóvivője.

A készülék hatalmas népszerűségnek örvend, mind a környékbeliek, mind az átutazók körében. 

A rendszer kiépítése 285 ezer forintnak megfelelő összegbe került, a tartályban összegyűlt vízből pedig bárki vehet, csak meg kell nyitnia a levezető cső csapját.

Működésbe lépése óta több mint 9000 liter vizet adott már.

"Meg akarjuk változtatni a jövendő mérnökök gondolkodásmódját és inspirálni szeretnénk őket" - mondta Ms. Ruas, aki azt is elmondta, nem gondolták volna, hogy milyen nagy hatása lesz az általuk megálmodott készüléknek.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.