Eltérített járatok az ünnepségek miatt

A március 15-i ünnepi rendezvények miatt változás lép életbe több tömegközlekedési járat útvonalában, és városszerte jelentős forgalomkorlátozásokra, útlezárásokra is számítani kell a fővárosban.

A tömegközlekedési járatok csütörtökön az ünnepnapi (vasárnapi vagy hétvégi) menetrendjüknek megfelelően közlekednek. Több villamos, autóbusz és trolibusz a megszokottól eltérő útvonalon szállítja az utasokat.

A 2-es villamosok a Kossuth Lajos tér lezárása miatt üzemkezdettől várhatóan este 7 óráig csak a Vágóhíd és a Boráros tér között járnak, a Boráros tér és a Jászai Mari tér között a 2V villamospótló autóbuszokkal lehet utazni.

A 47-es és 49-es villamosokat reggel 8 és 10.30 között a Múzeum körút lezárása miatt a Batthyány tér felé terelik. A Kiskörútra a Szent Gellért térről a 7-es vagy a 173-as autóbusszal, a Batthyány térről pedig a 2-es metróval lehet eljutni.

A 7-es, 7E, 173-as és 173E autóbuszok  9.45 és 10.30 között a Fővám tér felé közlekednek, és a Blaha Lujza térnél térnek vissza szokásos útvonalukra. Ebben az időszakban a gyorsjáratok is megállnak a Szent Gellért téren. Délután fél 2-től este 7-ig hasonló módon kerüli el a 7-es buszcsalád az Erzsébet hidat.

A rendezvények miatt módosított útvonalon közlekedik a 70-es és 78-as trolibusz, továbbá az 5-ös, a 8-as, a 16-os és 16A jelzésű, a 86-os, a 105-ös, a 109-es, a 112-es, a 115-ös, valamint a 178-as autóbusz. A részletes információk megtekinthetők a BKV honlapján.

Az autóval közlekedőket is érintik a forgalmi változások: több fővárosi útszakaszt lezárnak a járműforgalom elől.

Reggel 6 és este 7 óra között nem lehet behajtani a Kossuth térre és az Alkotmány utcába, sem pedig a budai Vár területére reggel 6 órától éjfélig a Fortuna köztől és a Szentháromság utcától a Dísz térig. Tilos lesz a járműforgalom az Úri utcában, a Kapisztrán téren, a Dísz téren és a Tárnok utcában is.

Reggel 8 és fél 10 között az Alkotmány utca-Bajcsy-Zsilinszky út-Károly körút-Múzeum körút útvonal, valamint a Kossuth Lajos utca-Szabad sajtó út-Erzsébet híd-Attila út-Dózsa György tér-Palota út lesz elzárva a járművek elől.

Reggel 7 órától délig lezárják a járműforgalom elől a Múzeum körutat a Kálvin tér és az Astoria között. Ugyanekkor tilos lesz behajtani a Szentkirályi, a Puskin, a Múzeum és a Bródy Sándor utcába, a Pollack Mihály térre, valamint a Reviczky és az Ötpacsirta utcába is.

13.30-tól 15 óráig a Hunyadi János utca-Clark Ádám tér-Lánchíd-Széchenyi tér-József Attila utca-Október 6. utca-Arany János utca-Bajcsy-Zsilinszky út vonala, valamint a Nyugati tér-Szent István körút-Jászai Mari tér-Balassi Bálint utca útvonal lesz lezárva a gépkocsik elől. A Szabad sajtó utat délután fél 4-től várhatóan este 7-ig zárják le rendezvény miatt.

Az útlezárások mellett számos más forgalomkorlátozó intézkedés is életbe lép csütörtökön. Délelőtt 10 órától forgalomkorlátozások várhatók a Károly körúton és az Erzsébet téren este 9-ig. 11 órától várhatóan délig rendezvényt tartanak a Petőfi téren, 12.30-kor pedig felvonulás indul a Kodály körönd-Andrássy út-Erzsébet tér-Bajcsy-Zsilinszky út vonalán; mindkét útvonal környékén megállási, illetve várakozási tilalomra lehet számítani.

11 órától motoros felvonulás okozhat fennakadást a Jagelló út-Alkotás utca-Krisztina körút-Margit körút -Margit híd-Szent István körút-Bajcsy-Zsilinszky út-Andrássy út, továbbá az Erzsébet tér-Károly körút-Dohány utca-Síp utca-Rákóczi út-Kerepesi út-Veres Péter út-Szabadföld út-3-as főút kivezető szakasza útvonalon. 11 órától Pestszentlőrincen futóverseny miatt szintén időszakos forgalomkorlátozásra kell számítani.

Délután háromnegyed 5-től várhatóan este negyed 7-ig kisebb-nagyobb korlátozásokra kell számítani az Erzsébet híd-Lánchíd utca-Clark Ádám tér-Fő utca-Bem rakpart-Bem tér útvonalon felvonulás miatt.

A nemzeti ünnep befejeződésééig nem szabad megállni a Vértanúk terén, a Szalay utcában a Kossuth tér és a Honvéd utca között, a Széchenyi felső rakparton a Markó utca és a Kossuth tér között és az Olimpiai park melletti parkolóban.

Ugyancsak parkolási tilalom lép életbe a Múzeum körúton és környékén és az Arany János utca egyes részein. A budai Vár környékén egyebek mellett az Attila úton a Szarvas tér és a Dózsa György tér között, a Dózsa György téren, a Palota út mindkét oldalán, a Szentháromság téren és a Bécsi kapu téren tilos megállni autóval.

Megállási tilalom érvényes délután 5 óráig a Széchenyi téren és a Magyar Tudományos Akadémia parkolójában. Ugyancsak tilos parkolni estig a Nyugati téri parkolóban a pályaudvar mellett és Budán a Lánchíd utcai parkolóban, a Clark Ádám tér mellett.

A főváros I., II., V. és VI. kerületében további útszakaszokon is tilos lesz megállni a nemzeti ünnep rendezvényeinek befejeződéséig.

A parkolási tilalom részleteiről, valamint a többi forgalmirend-változásról - térképes ábrákkal kiegészítve - további információk találhatók a rendőrség honlapján a március 15. menüpont alatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.