Elsőfokú készültség a Rábán a rengeteg eső miatt

Kőszegnél kiöntött a Gyöngyös patak, a Rábán vasárnap 14 órától Szentgotthárdon elsőfokú készültséget rendeltek el a vízügyi szakemberek - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel.

A közlemény szerint a Rába és a Mura vízgyűjtő területén nagy mennyiségű csapadék esett. Péntek délutántól szombat reggelig 15-20 milliméter, majd szombattól újabb 30-35 milliméternyi eső hullott le a Rába, és 20-35 milliméter a Mura vízgyűjtőre, de lokálisan 70-100 milliméternyi csapadék is előfordult. Vasárnap további 10 milliméter körüli csapadék várható.

A csapadék hatására a Rába és Mura folyón árhullám alakult ki, a kisvízfolyások közül a Répce, a Gyöngyös és a Pinka intenzíven árad. A Rábán Szentgotthárdon vasárnap elsőfokú készültséget rendeltek el. Körmenden hétfő estére másod- és harmadfok közötti tetőzés várható - írta az OVF.

A Murán hétfő éjjel ugyancsak másod- és harmadfok közötti tetőzést várnak a vízügyi szolgálat munkatársai. A Gyöngyös patak Kőszegnél, az országhatár felőli területén kiöntött, a vízügyi szakemberek műszaki szaktanácsadása mellett zajlanak a védekezési munkák.

Az OVF közleménye szerint a csapadéktevékenység még nem szűnt meg. A felső, külföldi állomásokon még mindig áradások tapasztalhatóak. Az állami védvonalakon a védekezésre felkészültek a vízügyi szakemberek, a Lukácsházi tározó üzembe lépett - írták.

A várható jelentős mennyiségű csapadék miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére is figyelmeztetést adott ki. Vas, Veszprém és Zala megyében másod-, Győr-Moson-Sopron megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A veszélyjelzés szerint a Dunántúlon, annak is jellemzően az északnyugati felén a 24 órás csapadékmennyiség vasárnap estig általában 20-40 milliméter között várható, a legnyugatibb megyékben néhol 40-45 milliméternyi eső is eshet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.