Elsőfokú készültség a Rábán

A Rábán Körmendnél is elsőfokú árvízvédelmi készültség van. A Dunán Nagybajcsnál várhatóan vasárnap délután rendelik el az elsőfokú készültséget - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Siklós Gabriella elmondta, hogy Körmendnél már tetőzött a folyó, de elég sokáig nagyon magas vízállásra kell számítani.

Beszámolt arról is, hogy a Mura felső szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség van. A vízállás megközelítheti, vagy akár meg is haladhatja a másodfokú védekezés elrendeléshez szükséges szintet a következő napokban.

A Duna az osztrák szakaszon napok óta árad, mert elég komoly mennyiségű csapadék esett a bajorországi és az alsó-ausztriai vízgyűjtő területeken. A felső-magyarországi szakaszon, Nagybajcsnál vasárnap délután kell majd elrendelni az elsőfokú árvízvédelmi készültséget.

A szóvivő szerint erre valószínűleg Komáromnál is sor került. Esztergomnál és Budapestnél a vízállás várhatóan nem éri el az elsőfokú készültség elrendeléséhez szükséges szintet. Ugyanakkor a Dráván is magas vízállásra kell számítani.

A Rába szentgotthárdi szakaszán szombat délelőtt rendelték el az elsőfokú árvízvédelmi készültséget.

Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója vasárnap reggel az M1-nek nyilatkozva elmondta, további 15-30 milliméter csapadék várható a Rába vízgyűjtő területén, ez pedig növelni fogja az áradás mértékét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.