Elpusztult a világ egyik utolsó fehér rinocérosza

Hosszan tartó betegség után elpusztult a kaliforniai San Diego Zoo Safari Park fehér rinocérosza, fajtájának egyik utolsó képviselője. Így most már csak három példány él a kihalás szélén álló északi szélesszájú, azaz fehér orrszarvúból.
A 41 éves nőstényt november 13-án megműtötték, de ez már nem segített raja. A Nola nevű rinocérosznak elment az életkedve, nem vett magához élelmet, így gondozói jobban látták megszabadítani a szenvedéseitől és elaltatták. Az állat vesztét súlyos bakteriális fertőzés okozta - írja honlapján az állatkert.

Nola 1989 óta élt állatkertben. Utolsó három fajtársa Kenyában él egy állatoknak kialakított menedékhelyen - írja a SkyNews.

Az északi szélesszájú orrszarvúnak 1970-ben még 500 példánya élt, de már ekkor is súlyosan veszélyeztetett fajnak számított. Nola volt az egyetlen, akinek egy állatkert volt az otthona.

A szélesszájú orrszarvú (mely magyar nevét a fűfélék legeléséhez alkalmazkodott széles szája nyomán kapta) dél-afrikai változata az állatkertek gyakoribb kuriózuma, Magyarországon Budapesten, Nyíregyházán és Veszprémben tekinthetőek meg. Fogságban nehezen szaporítható, mert elképzelhető, hogy az egy nőstényből és egy hímből álló állomány nem párzik, ezért ahol tehetik, több egyedet tartanak együtt.

Reményt adhat a faj túlélésére a mesterséges megtermékenyítés. A Budapesten 2007. január 23-án született Layla nevű nőstény borjú volt az első a világon, aki így fogant. Öccse, Lisimba 2008. szeptember 22-én született, szintén mesterséges megtermékenyítésből, szüleik ugyanis – bár húsz éve éltek együtt – sosem párosodtak. Lisimba is kuriózumnak számít, ugyanis ő az első, aki kirokonzervált, azaz fagyasztva tartósított hímivarsejteket használatával fogant meg.

A kihalás szélére került északi orrszarvúnál a déli változat sincs sokkal jobb helyzetben. Az orvvadászat és az élőhelyek pusztulása miatt szinte valamennyi szabadon élő egyedre nemzeti parkokban vigyáznak.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.