Elpusztulhat az ötszáz éves szőlőtőke

Súlyosan megrongáltak egy ötszáz éves, különleges szőlőtőkét, a zöld veltelini fajta egyik ősét az ausztriai Kismartonban.

Az időjárási viszontagságokat és háborúkat századokon át túlélő öreg szőlőtőkét most egy ismeretlen tettes vagy tettesek szétvagdalták - jelentette az osztrák rádió burgenlandi tartományi szerkesztősége.

A szőlőtőkét 2000-ben fedezték fel. Genetikai kutatások eredményeként két éve bebizonyosodott róla, hogy az Ausztriában rendkívül elterjedt zöld veltelini addig ismeretlen őse.

A családi borkiméréseiről híres városrészben, St. Georgenben régóta történetek keringtek egy ősöreg szőlőtőkéről, amely egy elhagyott szőlőskertben áll valahol a Lajta-hegység oldalában. 2000-ben rá is találtak, és a genetikai kutatások hamarosan kimutatták, hogy egy addig ismeretlen fajtát képvisel, amelynek Európában sehol nincs párja és amely a zöld veltelini egyik szülőfajtája. A másik szülőfajta a tramini.

A megtalálási helyéről, Kismarton St. Georgen városrészéről elnevezett fajtát az elmúlt években szaporították, így utánpótlása biztosított - közölte a kismartoni polgármesteri hivatal az APA osztrák hírügynökséggel. Azt egyelőre nem tudni, hogy az "őstőke" túléli-e a rongálást. A város tulajdonában álló növény eszmei értékét százezer euróra becsülik.

Egy alkalommal már megrongálták a szőlőt, akkor nemesítésre alkalmas rügyeket vágtak le róla ismeretlenek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.