Előzetesben vannak a soroksári lövöldözők

Elrendelte előzetes letartóztatását a soroksári lövöldözés gyanúsítottjainak a bíróság, két gyanúsítottal szembeni kényszerintézkedésről vasárnap, Cs. Lászlóéról még pénteken döntöttek.

Múlt szombaton a soroksári benzinkút biztonsági szolgálatának munkatársai ellenőrizni akartak egy gyanúsnak ítélt gépjárművet, de a sofőr az autóval el akart menekülni. Megpróbálták feltartóztatni a járművet, ekkor a kocsiból az abban ülők több lövést adtak le a biztonsági szolgálat autójára. A rendőrség ezt követően adott ki országos körözést a 36 éves Cs. László, valamint a 43 éves Balogh Zsolt és a 29 éves Bázsa Márton oroszlányi lakosok ellen. Cs. László már a hét elején Budapesten feladta magát. Két társát egy miskolci tömbházban találták meg pénteken, elfogásukkor az egyik gyanúsított rálőtt a rendőrökre is.

Fülöp Valter, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese a héten a férfiak elfogását követően elmondta, hogy mindhárom férfi büntetett előéletű, egyikük a "három csapás" törvény hatálya alá esik, így valószínűleg életfogytiglani börtönbüntetést kaphat.

A bíróság honlapján megjelent közleményben a Pesti Központi Kerületi Bíróság Cs. László gyanúsított előzetes letartóztatását az elsőfokú bíróság határozatáig, legfeljebb azonban december 25-ig rendelte el. A kényszerintézkedést a bíróság a szökés, elrejtőzés, a bizonyítási eljárás megnehezítése és a bűnismétlés veszélye miatt rendelte el. A végzés jogerős.

A kerületi bíróság végzése szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén társai illetve a tanúk befolyásolásával meghiúsítaná a bizonyítási eljárást. Cs. László két alkalommal már volt büntetve, jelenleg büntetőeljárás folyik ellene, igazolt jövedelme pedig nincs.

A másik két gyanúsított, B. Márton és B. Zsolt előzetes letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban december 27-ig rendelték el. Mindként gyanúsítottnál a szökés, elrejtőzés és a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélyével indokolták a kényszerintézkedést, B. Zsoltnál ezen felül a bűnismétlés veszélye is az okok között szerepel. A végzés B. Zsolt esetében jogerős, B. Márton fellebbezett a döntés ellen.

A végzés szerint mindkét gyanúsított volt már büntetve, azonban a bíróság B. Márton esetében úgy ítélte meg, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján nem lehet a bűnismétlés veszélyére vonatkozó megalapozott következtetést levonni.

B. Zsolt esetében ugyanakkor a végzés megállapítja: a korábban kiszabott 14 éves fegyházbüntetéséből 2009-ben szabadult feltételes kedvezménnyel, s a feltételes szabadsága 2013. februárjában telt volna le. Így a jelen ügyben szereplő gyanúsítás a feltételes szabadságának idejére esik. Erre figyelemmel B. Zsolt gyanúsított vonatkozásában megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.