Előzetes letartóztatásban a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod megyei elnöke

Előzetes letartóztatásba helyezte a Sátoraljaújhelyi Városi Bíróság Dancs  Mihályt, a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) Borsod megyei elnökét -  mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság szóvivője az MTI-nek  hétfőn.
Szabó József közölte: azért döntött így a testület, mert Dancs Mihály mint vádlott, nem jelent meg a bíróság előtt, az új  eljárásban kitűzött, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett,  jelentős kárt okozó csalás bűntette, valamint magánokirat-hamisítás  vétsége miatt folyó per tárgyalásán. A két tárgyalási nap egyikén  sem vett részt, kórházi kezelésre hivatkozva. Erről azonban nem  küldött igazolást, illetve a bíróság a híradásokból értesült, hogy  máshol tartózkodott.

Az RPM megyei elnökének előzetes letartóztatása az elsőfokú  bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig tart - tette hozzá a  szóvivő.

Mint mondta, a bíróság úgy ítélte meg: az előzetes  letartóztatással biztosítható, hogy Dancs megjelenjen a tárgyaláson,  emellett fennállt a szökés, elrejtőzés veszélye, illetve a tanúk  befolyásolása is nehezíthette volna az eljárást.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy tavaly decemberben hatályon  kívül helyezte az elsőfokú döntést, és a Sátoraljaújhelyi Városi  Bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte a Borsod megyei  bíróság az említett ügyben, amely a megye cigány kisebbségi  önkormányzatának már korábban leköszönt elnökét is érinti.

Szabó József akkor azt mondta: a bíróság a másodfokú tárgyaláson  eljárási szabálytalanság miatt helyezte hatályon kívül a tavaly  január 31-én hozott elsőfokú döntést, amelyben nem jogerősen  letöltendő - három év és hat hónap - börtönbüntetésre ítélték a  férfit. Hozzátette, hogy a hatályon kívül helyezés az elsőrendű és  az ötödrendű vádlottat érinti.

A már ismételt eljárás során nem jelent meg az elsőrendű  vádlott, Dancs Mihály, aki korábban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei  cigány kisebbségi önkormányzat elnöke volt, s jelenleg az Országos  Cigány Önkormányzat elnökhelyettesi pozícióját is betölti.

Az elsőfokú döntés után Dancs Mihály azt mondta: nem ért egyet  az ítélettel, ezért fellebbez.

Az MTI értesülései szerint 2002-ben - amikor az érintett még nem  volt a megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnöke - Dancs vállalkozása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szociális lakások építkezésében vett részt, a terhére felhozott bűncselekmények erre az időpontra estek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.