Először ítéltek el valakit otthoni fegyvernyomtatásért

Két év börtönbüntetésre ítélték hétfőn azt a 28 éves japán férfit, aki működőképes fegyvert nyomtatott otthon, ezt videóra vette és a tervekkel együtt feltöltötte az internetre. Imura Jositomo az első a történelemben, akit 3D-s bűnözés miatt ültetnek le.

Japánban a fegyvertartási törvények nagyon szigorúak, az otthoni előállítás pedig tilos. Imurát májusban tartóztatták le Kavaszakiban, miután 3D-s nyomtatóval legyártott egy működőképes műanyag pisztolyt, és feltöltött egy videót az internetre arról, hogy hogyan kell ilyet készíteni. A ZigZag névre keresztelt fegyvert a világ első ilyen módon készült pisztolya, a Liberator ihlette, melyet egy texasi fegyverkovács, Cody Wilson készített el tavaly.

A Jokohama Kerületi Bíróság döntését Inaba Kodzsi bíró azzal indokolta, hogy Imurát „gonosz szándék" vezérelte, amikor a gyártáshoz instrukciókat is adott és ezzel arra biztatott másokat, hogy utánozzák őt. Inaba bíró szerint a férfi a tudásával kérkedett (korábban a Sónan Műszaki Egyetem alkalmazottja volt) és gyengíteni akarta a fegyvergyártás és lőfegyverbirtoklás ellenőrzöttségét. Ezt erősíti az a tény is, hogy a majdnem 3 és fél perces videó végén a készítő így búcsúzik: Minden ember fegyverkezési szabadságáért. Köszönöm!

Letartóztatásakor Imura azzal védekezett, nem tudta, hogy törvényt sért, aki otthon fegyvert készít. Ügyvédje, Nogucsi Akira ugyanerre építette a védelmet is, de csak annyit sikerült elérnie, hogy az ügyész által kért 42 hónap helyett a bíró két évre mérsékelje a büntetést. Az ítélet nem jogerős, de Nogucsi és védence még nem döntötték el, hogy akarnak-e fellebbezni – írja a japán sajtóra hivatkozva a Mashable.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.