Előléptették a szolgálaton kívül segítő tűzoltót

Zászlóssá léptették elő azt a tűzoltót, aki péntek reggel egy budapesti XIX. kerületi családi ház kigyulladását szolgálaton kívül észlelve azonnal megkezdte a mentést. Viselkedését a ház kertjében tartott sajtótájékoztatón Varga Ferenc, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) vezetője példaként állította a teljes állomány elé.

Az FKI igazgatója elmondta: Kiss Attila, amikor munkába menet meglátta a valószínűleg villámcsapás okozta tűz füstjét, azonnal bejelentést tett, majd a Hunyadi utcában lévő családi házhoz sietett. Úgy tájékoztatták, hogy egy nő még a házban van, ezért bement érte, végül a kertben találta meg. Ellenőrizte az áramtalanítást, elzárta a gázt, és segített a tulajdonosnak kijuttatni a gépkocsiját a telekről.

Kiss Attila tűzoltó főtörzsőrmester, miután átvette a zászlósi előléptetésről szóló okmányt a ház tulajdonosával, Zelenkáné Czár Judittal beszélget
Budapest, 2012. június 22. Kiss Attila tűzoltó főtörzsőrmester, miután átvette a zászlósi előléptetésről szóló okmányt a ház tulajdonosával, Zelenkáné Czár Judittal beszélget a főváros XIX. kerületében lévő Hunyadi János utcai háznál, amelyik kigyulladt hajnalban. A 200 négyzetméteres családi ház tetején felcsapó lángokat a munkába igyekvő Kiss Attila tűzoltó főtörzsőrmester vette észre. A szakember azonnal bejelentést tett, betörte az ajtót, kihozta az ott élő idős nőt, áramtalanította a házat és elzárta a gázt, sőt még az autóval is kiállt a garázsból. A tüzet végül a kiérkező tűzoltóknak sikerült megfékezniük, a ház tetőszerkezete és a tetőtere kiégett. MTI Fotó: Kovács Attila

"Úgy gondolom, ez a történet önmagáért beszél" - hangsúlyozta Varga Ferenc, majd hozzáfűzte: ez az eset jól példázza, hogy tűzoltónak lenni nemcsak szakma, hanem hivatás, és nem köthető munkaidőhöz. Példaként állította Kiss Attila helytállását az FKI teljes állománya elé, és bejelentette: elismerésül zászlóssá lépteti elő az addigi főtörzsőrmestert.

Kiss Attila az MTI érdeklődésére elmondta: tizenegy éve tűzoltó, de ez volt az első alkalom, hogy egyedül intézkedett egy tűzesetnél. Azzal kapcsolatban, hogy mindenfajta védőfelszerelés nélkül ment be az égő házba, úgy fogalmazott: "bemész, teszed, amit kell, utána ráérsz gondolkodni. Ez a dolgunk, ezért élünk."

A tűzben teljesen leégett a családi ház tetőszerkezete, az emelet lakhatatlanná vált. Czár Ferencné, a tulajdonos édesanyja, aki a ház kigyulladásakor lánya sürgetésére elhagyta az épületet, az MTI-nek elmondta: a házat a család építette, és tudomásuk szerint volt rajta villámhárító.

Az asszony elmondta azt is, hogy az önkormányzattól segítséget kaptak, Gajda Péter (MSZP) XIX. kerületi polgármester fél órán belül faanyagot, fóliát és munkásokat küldött. A romok eltakarítása a sajtótájékoztató alatt is tartott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.