Előbb a lányát, azután az apját lőtte fejbe

Előbb a hitelező tízéves lányát lőtte fejbe, azután az apával is végzett. Esélyt sem adott a menekülésre. Életfogytiglant kapott.

Tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság az ózdi kettős gyilkosság elsőrendű vádlottját, T. Ádámot nem jogerősen pénteken.

A holttest, illetve a fegyver eltüntetésében segítőket, azaz T. Ádám barátnőjét és annak lánybarátját - a másod-, és harmadrendű vádlott - a bíróság felmentette.

A Czibrik Attila vezette bírói tanács bizonyítottnak találta, hogy a 25 éves elsőrendű vádlott 2008. szeptember 24-én végzett egy helyi vállalkozóval - aki pénzt hitelezett neki -, valamint annak tízesztendős kislányával.

A bírói testület felidézte a történteket és a bűncselekmény előzményeit is, illetve részletesen ismertette az elsőrendű vádlott gyilkosság utáni cselekedeteit is.

Czibrik Attila indoklásában kitért arra, hogy az elsőrendű vádlott - aki az életfogytiglani fegyházbüntetésből az elsőfokú, nem jogerős döntés szerint feltételesen sem bocsátható szabadlábra - személyisége alapján korábbi sérelmeit sokáig magában hordozza, általában mindenért másokat hibáztat, bűntudata nincs, antiszociális egyéniség, mindez azonban beszámíthatóságát a bűntett elkövetésekor nem befolyásolta. Tettét a hideg számítás jellemezte. Korábban pénzhamisítás miatt volt már büntetve - fűzte hozzá.

Az emberölések elkövetéskor T. Ádám indulatos lehetett, de kóros indulat nincs benne. Magatartását a bíró manipulatívként jellemezte, és azt mondta: valódi megbánást egy pillanatig sem tanúsított, a két lány - a másod- és harmadrendű vádlott - életében azonban komoly törést okoztak a történtek. Az életfogytiglanra ítélt vádlott cselekménye miatt - az áldozat meggyilkolásával - 10-15 helyben élő család vesztette el megélhetését, a bűntett országos felháborodást váltott ki - közölte a bíró.

Az áldozat vállalkozó férfi, és 10 éves kislánya a bűncselekménykor azonnal meghalt, ha azonnal megoperálták volna mindkettejüket, akkor sem lehetett volna megmenteni őket az orvostudomány mai állása szerint.

A bíró kitért arra is, hogy az elsőrendű vádlott változtatgatta vallomásait, mindig az adott helyzetnek megfelelően. A két lány vallomásai egybehangzóak voltak.

A lőfegyver emberélet kioltására alkalmas eszköz volt, "alattomban" hátulról, igen közelről adott le lövéséket, tehát esélyt sem adott áldozatainak az esetleges menekülésre.

A büntetőper május 10-én kezdődött el Miskolcon, a megyei bíróságon. Az elsőrendű vádlottat az ügyészség előre kitervelten, több emberen, aljas indokból és célból, részben 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolta.

A bíró azt is megjegyezte, hogy T. Ádám hideg cinizmussal nyilatkozott a holttestek eltüntetésekor a barátnő, illetve annak lánybarátja felé, teljes körű beszámítási állapotban. T. Ádám szándéka egyértelműen emberéletek kioltására irányult - fűzte hozzá.

Az elsőrendű vádlott 2008. szeptember 24-én munkahelyének telephelyére csalta a vállalkozót, majd megölte, mivel hárommillió forinttal tartozott neki. Azzal azonban nem számolt, hogy a hitelező férfi magával viszi 10 esztendős kislányát is, aki a kocsiban várakozott. Amikor a vádlott meglátta a gyermeket, őt is a műhelybe csalta, majd hátulról fejbe lőtte.

A kislányt egy környékbeli völgyben rejtette el, a vállalkozó holttestét barátnőjének lánybarátjával egy vízgyűjtő medencébe dobta, amiről azt hitte, savat tárolnak benne. A bűncselekmény nyomainak eltüntetésében segédkező lányok a bűncselekmény másod- és harmadrendű vádlottjai.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.