Elmebeteg lehet a kertkapus robbantó

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) gyanúja szerint valószínűleg elmebeteg lehet az a bűnöző, aki az év elején kétszer is robbantott a fővárosban – értesült a Blikk.

A bulvárlap úgy tudja, az NNI profilalkotói arra jutottak, hogy az őrült gránátos gyakorlatilag véletlenszerűen választhatta ki azokat a házakat, ahol robbantott, mindkét esetben a távirányítós kertkapukat használva időzítőként. Úgy tudni, a rendőrök szerint nem kizárt, hogy csupán a terveinek megfelelő kapuszerkezet miatt választotta ki a robbantó a házakat.

Az elkövető először idén január 9-én a XII. kerületi Eötvös utcában helyezett el gránátot, majd január 22-én a XIV. kerületi Bonyhádi utcában robbantott: mindkét helyen a kertkapuk nyitásakor lépett működésbe a robbanószerkezet.

A forgalmas Eötvös utcában és a Bonyhádiban sem sérült meg senki, az utóbbi, zuglói detonáció viszont olyan erős volt, hogy a szétrepülő darabok a közelben parkoló három autót is megrongálták, az egyik ajtaján öt centis lyukat ütve, egy másiknak pedig a szélvédőüvegét törve be. A kovácsoltvas kapu lemezét pedig úgy vitték át a repeszek, mint egy papírlapot.

– A robbantásokhoz használt eszköz, valamint a végrehajtás körülményei, továbbá a kiválasztott helyszínek, az elkövetés időpontja alapján feltehető, hogy mindegyik bűncselekményt azonos elkövető vagy elkövetői kör hajtotta végre – ennyit mondott Bartha László, az NNI szóvivője a Blikk fentieket firtató kérdésére. Hozzátette: az elkövető valószínűleg pirotechnikai ismeretekkel rendelkezik. A támadóra és annak lehetséges társaira ötmillió forint vérdíjat tűzött ki a rendőrség.

A lap információi szerint a rendőrök ugyan több verziót is vizsgálnak, a legvalószínűbbnek azt tartják, hogy a feltételezett elmebeteg nem vadászott senkire, különösebb indítéka sem volt, a tettes végeredményben önmagáért a robbantásért, céltalanul helyezett el gránátokat a fővárosban. Konkrét gyanúsított nincs, ismeretlen elkövetőt keresnek.

Végh József kriminálpszichológus azt feltételezi, hogy a január óta eltelt négy hónapban pusztán azért nem történt robbantás, mert az elkövető akadályoztatva volt.

– Vagy pszichiátrián, vagy börtönben lehet az elkövető – vélekedett Végh, aki szerint a tettesnek minden bizonnyal sajátos magyarázata van a robbantásokra, ám erre valószínűleg csak a mániákus robbantgató esetleges elfogása után derülhet fény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.