Elmaradt a tél? A kikericsnél már 2016 van

A Szársomlyó hegyen napok óta nyílik a magyar kikerics. A méreganyaga miatt régen kutyadöglesztőnek is hívott hagymás növény általában január–február hónapban nyílik, idén viszont hamarabb hozta meg apró, fehér virágait.

A magyar kikerics volt az első védetté nyilvánított növény hazánkban, élőhelyét már 1944-ben jogszabállyal óvták. Szársomlyón kívül országunkban sehol nem találtak magyar kikericset. A botanikusok próbálták a közeli hegyeken megtelepíteni, ám másutt elpusztult a Szársomlyón százezer tövet számláló virág. Erre vélhetően a mikroklíma a magyarázat.

Kinyílott a kikerics
Kinyílott a kikerics
A szerző felvétele

A magyar kikerics élőhelyét kísérő nélkül nem látogathatjuk, de a területet kezelő Duna–Dráva Nemzeti Park a hetekben hagyományosan kikericstúrákat indít a hegyre. Az 5 kilométeres kirándulás a nagyharsányi szoborparktól indul. Meredek kaptatón kell felkapaszkodni, hogy elérjük a kikericsektől pöttyös hegytetőt. Fentről szemrevételezhetjük a villányi borvidéket, és arra is emlékezhetünk, hogy 1687-ben a Szársomlyót övező mezőkön győzte le az 50 ezres osztrák–magyar–bajor–horvát had a török birodalom 60 ezres seregét. A kikerics már akkor, sőt már a jégkorszak idején is itt volt.

Dudás György, a nemzeti park természetvédelmi őrkerület-vezetője szerint a hegyen fakadó termálforrásoknak volt köszönhető, hogy a virág kibírta a hideget, az meg, hogy idén korábban nyílt a kikerics, valószínűleg az enyhe november következménye. Dudás Györgytől azt is megtudtuk, hogy a korai kikericsnyílásból a tél várható hosszát és keménységét nem lehet megjósolni. Illetve meg lehet, csak nem biztos, hogy bejön.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.