Ellopták sírjából a volt ciprusi elnök holttestét

Ellopták sírjából Tászosz Papadopulosz volt ciprusi elnök holttestét: péntek reggel fedezte fel egy temetőszolga a Nicosia melletti Deftera falu temetőjében, hogy a koporsót kiásták, a holttestet pedig elvitték belőle.

Éppen szombaton lesz az első évfordulója annak, hogy 74 évesen, rákbetegségben elhunyt Papadopulosz, aki 2003-tól tavaly márciusig volt államfő. Az akkori elnökválasztáson is jelöltette magát, de alulmaradt Dimítrisz Hrisztofiasz kommunista jelölttel szemben. A rendőrségnek közlése szerint fogalma sincs, kik lehettek a sírrablók, és mi lehetett tettük oka.

Rendőrök vizsgálják Tászosz Papadopulosz ciprusi elnök sírját a Nicosia melletti Deftera falu temetőjében
Nicosia, 2009. december 11. Rendőrök vizsgálják Tászosz Papadopulosz ciprusi elnök sírját a Nicosia melletti Deftera falu temetőjében 2009. december 11-én. azt követően, hogy ismeretlen tettesek kiásták a koporsót, a holttestet pedig elvitték belőle. Papadopulosz 2008. december 12-én 74 éves korában, rákbetegségben hunyt el. (MTI/AP/Petrosz Karadzsiasz)

Papadopulosz vezetése alatt, 2004. április 24-én rendezték meg azt a népszavazást Ciprusnak mind a görögök, mind a törökök lakta részén, amelyen a sziget újraegyesítésére kidolgozott ENSZ-tervről döntöttek a lakosok. A török közösség megszavazta a tervet, a görög viszont nem, így pár nappal később csak a görögök lakta terület csatlakozott az Európai Unióhoz. (A törökök államalakulatát, az Észak-ciprusi Török Köztársaságot csak Törökország ismeri el.) Papadopulosz az ENSZ-terv elutasítására buzdította a görögöket.

Papadopulosz a ciprusi politika veteránja volt, egészen attól fogva, hogy a sziget 1960-ban függetlenné vált a brit gyarmati birodalomtól. Egyik vezetője volt a gyarmatosítás elleni küzdelmet folytató, EOKA nevű gerillaszervezetnek, majd 26 évesen a legfiatalabb miniszter lett az első független ciprusi kormányban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.