Ellopták a gázcsapot – felrobbant a ház

A gázcsap és a mérőóra pár száz forint értékű réz alkatrészeinek ellopásával közel 58 milliós kárt okozott Győrben két fiatal, akik ellen hétfőn emelt vádat a városi ügyészség.

Vádat emelt az ügyészség a januári győri házrobbanás okozói ellen. Miként arról a történtek idején lapunk is hírt adott Győrött, a Szarvas utca 26-30-as számú házában január 18-án délután pár perccel háromnegyed négy előtt gázrobbanás történt. Az egyébként lakatlan lakás, amelyben a robbanás epicentruma volt, szinte teljesen megsemmisült, de több más otthon is súlyosan megrongálódott. A társasházban összesen közel 58 millió forint kár keletkezett.

A rendőrség később elfogott két helyi fiatalt, H. Ferencet és O. Krisztiánt, akik a gyanú szerint az üres lakásban szétszedték a gázkonvektort és a gázmérőt, kilopták belőlük a „jó áron értékesíthető” réz alkatrészeket, majd eladták azokat az egyik fémhulladék-kereskedőnek.

Úgy tudjuk, miután a szakértők kétséget kizáróan megállapították, hogy a gázrobbanást a hálózat szakszerűtlen és illegális megbontása idézte elő, a rendőrség sorra ellenőrizte a környék fémhulladék-felvásárlóit, s az egyiknél megtalálták a gázrobbanás helyszínéről hiányzó golyós csapszelepet és más alkatrészeket. Később a fémkereskedőtől kapott információk alapján jutottak el az ügy jelenlegi vádlottjaihoz.

Emlékeztetőül: a robbanás előtt a házban többen erős gázszagot éreztek és ezért kihívták a szolgáltatót és a tűzoltóságot is. Három tűzoltó éppen a gázszag forrását kereste, amikor a robbanás történt – mindhárman megsérültek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkavédelmi vizsgálata szerint a tűzoltók sérülései nagy valószínűséggel megelőzhetők, vagy legalábbis enyhíthetők lettek volna, ha használták volna rendszeresített védőfelszereléseiket. Ám a vizsgálatról kapott tájékoztatás szerint nem volt náluk lélegeztető készülék, nem viseltek kámzsát sem szolgálati védőkesztyűt.

A vizsgálat súlyos hibaként rótta fel az intézkedő tűzoltóknak, hogy a gázszag forrásának keresése közben, illetve a veszélyelhárítás megkezdése előtt nem győződtek meg róla, hogy a ház lakói közül hányan tartózkodnak otthon (többen is voltak), és nem küldték őket ideiglenesen biztonságos helyre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.