Elkezdődött a kecske éve Kínában

Csütörtökre virradóra százmilliók számára kezdődött meg Kínában a holdnaptár szerinti újév, amely a 12 állatövi jegyre osztott kínai horoszkópban a jószerencse szimbólumának tartott kecskéé.

Országszerte nagy zajjal járó, káprázatos, az éjfélhez közeledve egyre intenzívebb, spontán tűzijátékokkal űzték el a gonosz szellemeket az emberek, amikor már túl voltak a ház, a lakás kitakarításán, a családokat egyesítő ünnep első estéjének bőséges lakomáján és a "kötelező" újévi televíziós gálaműsoron. Az utcákon lőpor szaga terjeng, az aszfaltot visszamaradt égéstermékek borítják.

Kínában több legenda is él arról, hogy honnan ered a 12 állatövre osztott holdnaptár. Az egyik szerint megalkotója a Kr.e. 2600-as években az ókori kínai mitológia egyik legjelentősebb uralkodója, a Sárga Császár. Állítólag Huang Ti uralkodó határozta meg az állatjegyeket: a patkányt, a bivalyt, a tigrist, a nyulat, a sárkányt, a kígyót, a lovat, a kecskét, a majmot, a kakast, a kutyát és a disznót.

A jang (yang), amelynek jelentése a kínai nyelvben egyszerre kecske, birka és kos, ősidők óta a jószerencse, a béke, a jó természet szimbóluma. Kedvelik, mert úgy tartják, általában szelíd, nyugodt, csendes természetű, és egyben hasznos is. A jang karakter, mint elem, több pozitív tartalmú szóba ékelődött bele.

A kecske jegyében születettekre azt mondják, személyiségük többnyire tartózkodó, lazák és nyugodtak; nem szeretnek a reflektorfényben lenni, megértőek és megbocsátók, miközben hiúak és érzékenyek a kritikára. A legjellemzőbb tulajdonságuk, hogy békeszeretők, kerülik az összeütközéseket. A kecske évében - mondják a szakértők - itt az idő a konfliktusokat hátrahagyni.

Az elmúlt hetekben többször is felvetődött a kérdés, elsősorban idegen nyelvre történő fordítása miatt, vajon pontosan melyik állatot is jelöli a jang. Szakértők különbözőképpen foglaltak állást, ám legutóbb, annak ellenére, hogy az idei papírkivágások, plüssállatok, díszek többsége leginkább a kosra emlékeztet, a hongkongi South China Morning Postban egy egyetemi irodalomtanszék-vezető azt valószínűsítette, hogy a jang a kecskére utal.

Ho Cse-va egyebek között azzal érvelt, hogy az ősi Kínában hatféle állatot ettek az emberek, lovat, marhát, kecskét, disznót, kutyát és csirkét. Valamennyien szerepelnek a 12 állat között. Ráadásul a hatból a kecske rendelkezett a legnagyobb státussal, mivel a múltban csak a gazdag arisztokraták engedhették meg maguknak, hogy az asztalukra kerüljön - magyarázta a professzor.

A kecske évében született hírességek között van Bill Gates, George Harrison, Isaac Asimov, Julia Roberts, Mark Twain, Mel Gibson, Michelangelo, Mick Jagger és Thomas Alva Edison.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.