Elkelt az Eiffel-torony eredeti lépcsődarabja

Az Eiffel-torony eredeti lépcsőjének egy darabját árverezték el hétfőn Párizsban; a vásárló nem sajnálta a pénzt, több mint 105 ezer eurót fizetett.

A Drouot aukciósház tájékoztatása szerint a vevő - aki nem kívánta felfedni kilétét - pontosan 105 400 eurót (29 millió forint) fizetett a lépcsődarabért.

Eiffel-torony Párizsban - Ilyen is lehetne! (A kínai új évet ünnepli Párizs a kínai kulturális évad elején)
Eiffel-torony Párizsban - Ilyen is lehetne! (A kínai új évet ünnepli Párizs a kínai kulturális évad elején)

A közel nyolcméteres szakasz 40 lépcsőfokot foglal magába, ezzel a valaha volt legnagyobb darab, amelyet eladtak a francia főváros jelképének számító épületből. A spirálformájú darab árát 60 és 80 ezer euró (hozzávetőleg 16,5-22 millió forint) közé becsülték.

A lépcsőszakaszt a 324 méter magas Eiffel-torony 1983-as felújításakor cserélték ki újra.

A tornyot Gustave Eiffel a párizsi világkiállításra tervezte, az építmény 120 évvel készült el. Az elmúlt években az eredeti lépcsőszakaszokból többet is elárvereztek, a legmagasabb vételár több mint 550 ezer euróra (150,9 millió forint) rúgott.

A Paris Mon Amour (Szerelmem, Párizs) címet viselő aukción háromszáznál is több tárgyat bocsátottak árverésre. Az érdeklődők többek közt a Louvre üvegpiramisának egy darabjára és egy 1920-ból származó köztéri padra is licitálhattak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.