Elkapták a nemi erőszakért elítélt szektavezért

A Fülöp-szigeteken kapták el a Csehországban elítélt Jaroslav Dobest, aki magát vallási vezetőnek kiadva több nőt is megerőszakolt a 2000-es évek elején. Női követői számára még egy kolostort is létrehozott, azt állítva, hogy szexuális kapcsolat útján képes gyógyítani.

Dobest a Fülöp-szigeteken fogták el, nemzetközi körözés alapján, kiadatása már folyamatban van – írja a CNN.

A magát Guru Járának nevező 44 éves férfi 2004 és 2007 között legalább nyolc nőt bántalmazott szexuálisan. A férfi 2005 óta rendszeresen megfordult a délkelet-ázsiai államban, miközben Csehországban tömegek imádták a szektavezért. Női követői számára még egy kolostort is létrehozott. A férfi azt állította, hogy szexuális kapcsolat útján képes gyógyítani. „Fájt. Borzasztó volt. De olyan tudatállapotban voltam, úgy átmosta az agyam, hogy még akkor is azt hittem, hogy ez jót tesz nekem” – idézi a Daily Mail a férfi egyik áldozatát, aki tavaly a bíróságon beszélt a vele történtekről.

A per alatt a kirendelt pszichológus szakértő megállapította, hogy a nők poszttraumás stressz szindrómától szenvednek, és Dobes tettének hosszú távú, negatív következményei vannak. Az egykori hívők párkapcsolati problémákkal, depresszióval és alacsony önértékeléssel küzdenek. Dobes ügyvédje akkor azzal érvelt, hogy a nők tudták, mi vár rájuk, így nem történt nemi erőszak, tehát bűncselekmény sem. Az érv azonban nem hatotta meg a bírót, aki 2014-ben elítélte a magát Über Alfahímnek is nevező férfit és segítőtársát.

A férfi és asszisztense már kilenc éve bujkál a hatóságok elől. S noha Dobes valószínűleg hamarosan rács mögé kerül, Barbara Plaskovát még mindig nem sikerült elkapni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.