Elítélték a móri bankrablót

Életfogytig tartó fegyházra ítélték a 2002-es móri mészárlás egyik elkövetőjét. Weiszdorn Róbert leghamarabb 30 év múlva szabadulhat.

Nyereségvágyból, társtettesként, több emberen elkövetett emberölés, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt nem jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Fejér Megyei Bíróság (FMB) Weiszdorn Róbertet, a 2002-es móri bankrablás egyik elkövetőjét, akit egyúttal tíz évre eltiltottak a közügyek gyakorlásától is.

A csütörtökön délelőtt kihirdetett ítélet szerint Weiszdorn leghamarabb harminc év után helyezhető szabadlábra.

Mint ismert, 2002. május 9-én nyolc ember – banki alkalmazottak és ügyfelek – vesztették életüket, amikor fegyveres rablás történt az Erste Bank móri fiókjában. A bíróság kiemelte, hogy korábban két személyt (Kaiser Edét és Hajdú Lászlót) jogerősen már elítéltek az ügyben, ám a most zárult tárgyalás minden kétséget kizáróan azt bizonyította, hogy nem ők követték el a véres bankrablást. A FMB kész tényként kezelte azt is, hogy a móri bűncselekményben a 2007 nyarán a zárkájában öngyilkosságot elkövetett Nagy László volt Weiszdorn bűntársa.

Mórocz Emil tanácsvezető bíró az ítélethirdetés során részletesen ismertette a mészárlás előzményeit, a bűntett végrehajtását, és utóéletét. A bíróság álláspontja szerint Nagy és Weiszdorn közösen követték el a rablást, ugyanakkor az előre kiterveltséget csak a pénzszerzés vonatkozásában látta bizonyítottnak.

Weiszdorn védekezése – miután azt elismerte, hogy jelen volt a móri fiókban és a fegyverét is elsütötte – két dologra épült: egyrészt azt állította, hogy nem szándékosan lőtt, és nem is találta el a biztonsági őrt, valamint tettét Nagy László folyamatos fenyegetéseinek hatására követte el.

A bíróság álláspontja szerint egyik állítás sem állja meg a helyét. A bizonyítékok – különösen a fegyver- és az orvosszakértői vélemények – egyértelműen igazolták, hogy Weiszdorn szándékosan és célzottan adott le két lövést a bank biztonsági őrére, miután az a belépő bankrablók láttán megpróbálta elővenni a fegyverét. Az is kiderült, hogy a Weiszdorn által használt pisztolyból származik az a két lövedék, amelyek a biztonsági őr halálát okozták.

A bíróság nem talált bizonyítékot annak igazolására, hogy Nagy állandó fenyegetésekkel félelemben tartotta volna Weiszdornt, és rákényszerítette volna őt a bűncselekményben való részvételre. Ugyanakkor azt a bíró is elismerte, hogy Weiszdorn az átlagnál erősebben befolyásolható személy, ami azonban nem éri el a kóros mértéket.

Az ítélet szerint nem bizonyítható, hogy az elkövetők a nyolc ember életét előre kitervelten oltották ki, a mészárlást valójában Weiszdorn első két lövése indította el. A bíró kiemelte, hogy akkor is társtettes lenne az emberölésben, ha nem találta volna el a biztonsági őrt, mivel Weiszdorn annak ellenére folytatta a bankrablásban való részvételt, hogy hallotta, amint Nagy több mint negyven lövéssel módszeresen kivégzi a bankfiókban tartózkodókat. Hallotta a sikolyokat, a hörgéseket, az áldozatok nyöszörgését, ennek ellenére az épületben maradt, sőt a bank ajtajában állva műszaki hibára való hivatkozással elküldte az érkező ügyfeleket.

A per jövőre a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik, mivel az ügyész az előre kiterveltség megállapításáért és súlyosbításért, míg a vádlott és védője enyhítésért fellebbeztek. Lichy József, Weiszdorn ügyvédje kérdésünkre elmondta, álláspontja szerint ügyfele nem ölt embert, így legfeljebb bűnsegédként vonható felelősségre az ügyben.

Weiszdorn Róbert vádlott kommandósok gyûrûjében  a Fejér Megyei Bíróságon
Weiszdorn Róbert vádlott kommandósok gyûrûjében a Fejér Megyei Bíróságon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.