Elítélték a 2005-ös kunadacsi gázrobbanás felelősét

Jogerősen három év hat hónap börtönbüntetésre ítélte Csaba Imre vádlottat szerdán kihirdetett jogerős ítéletében a Kecskeméti Törvényszék, mert munkáltatóként felelős volt a kunadacsi üzemben 2005-ben bekövetkezett, három személy halálát okozó gázrobbanásért.

Szörényi Mariann bírói tanácsa foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, illetve közveszélyokozás vétsége, valamint áru hamis megjelölése bűntett miatt hozta meg másodfokú ítéletét.

Az ügyben korábban már két alkalommal hozott elsőfokú - mindkétszer felmentő - ítéletet a városi bíróság, melyeket a Bács-Kiskun Megyei Bíróság érvénytelenített.

Harmadszor a Kecskeméti Városi Bíróság 2012. január 16-án hirdetett ítéletet, melyet a Kecskeméti Törvényszék szerdai ítéletében jóváhagyott.

A kunadacsi raklapgyártó üzemben 2005. február 9-én gázrobbanás történt, a detonáció következtében hárman meghaltak, kilencen súlyosan megsérültek, közülük három ember maradandó fogyatékosságot szenvedett.

A bíróság szerint bizonyítást nyert, hogy a gázpalack felrobbanása okozta a balesetet, amely azért következett be, mert szabálytalanul, autók meghajtásához használt LPG gázzal töltötték meg a palackot propán-bután gáz helyett, valamint túltöltötték azt.

A vádlott telephelyén gyártott raklapokat MÁV jelzéssel látták el - annak ellenére, hogy a vasúttársaság ehhez nem járult hozzá -, ezért áru hamis jelölésének bűntettét is elkövette az elsőrendű vádlott.

Az első fokon eljáró kecskeméti bíró 2007-ben a védő kezdeményezésére zárt tárgyalást rendelt el. Az ítélethirdetés már a nyilvánosság előtt történt: a bíróság felmentette a két vádlottat. A nyilvánosság kizárása miatt a Bács-Kiskun Megyei Bíróság új eljárásra kötelezte az első fokon eljáró bíróságot. A megismételt perben ugyanaz a bíró ismét felmentette a vádlottakat, az ítélet indoklása szerint a gázpalack hibája okozta a balesetet.

A megismételt eljárásban kihirdetett ítélet is a Bács-Kiskun Megyei Bíróság elé került, amely 2009 decemberében érvénytelenítette, és ismét új eljárásra kötelezte a Kecskeméti Városi Bíróságot. A megyei bíróság a két alkalommal felmentő ítéletet hozó bírót kizárta a harmadik, megismételt eljárásból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.