Három nap börtönt kaptak a szent hegyen meztelenkedő turisták

Bűnösnek vallotta magát pénteki tárgyalásán az a négy nyugati turista, akiket egyebek mellett garázdasággal és erkölcstelenséggel vádoltak meg Malajziában, miután kiderült, hogy meztelenül pózoltak a borneói Kinabalu hegyen, s a képeket feltöltötték az internetre.

Péntek reggel kellett megjelennie a sorsukat eldöntő tárgyaláson a Kota Kinabulu Városi Bíróságon egy kanadai testvérpárnak, Lindsey és Danielle Petersennek, egy holland fiúnak, Dylan Snelnek és egy brit lánynak, Eleanor Hawkinsnak. A négy turista bűnösnek vallotta magát az ellenük felhozott vádakban, így enyhe, de precedens értékű büntetést szabtak ki rájuk: három nap börtön és átszámítva nagyjából 367 ezer forintos bírság fejenként. Mivel a fiatalok már kedd óta vizsgálati fogságban voltak és ügyvédjük azonnal kifizette a büntetést, már ma elhagyhatják az országot – gyakorlatilag olyan gyorsan, ahogy csak össze tudnak csomagolni.

Az enyhe büntetést kiharcoló Ronny Cham ügyvéd azzal az érvvel a bíróságon, hogy a más kultúrából érkező fiatalok már megbűnhődtek tudatlanságukért. Szégyent hoztak magukra, a családjukra és a hazájukra is, illetve rabosították őket egy idegen országban. Cham kitért arra is, hogy bár a lányok és a fiúk megsértették az iszlám ország erkölcsi normáit, azt nem ártó szándékkal tették, mert a hegy tetején, hidegben meztelenkedés egyféle bátorságpróba volt, ami a saját kultúrájukban normális dolog. Hozzá tette: „az őslakosok kultúráját, hagyományait és hiedelmeit sem ismerték".

A srácok ugyanis eredetileg azzal kerültek be a nemzetközi hírekbe, hogy a borneói őslakosok szerint ők tehetőek felelőssé a múlt héten történt 5,9-es erősségű földrengésért, mely 18 ember életét követelte. A vallási vezetők azt mondták, a Kinabalu szelleme így állt bosszút. A helyi törzs papja szerint tíz bivaly feláldozásával lehet csak kiengesztelni a szellemet, de az állatáldozat bemutatása mellett a biztonság kedvéért imákkal is közbenjárnak a békesség érdekében.

Malajzia azonban muszlim ország, így a hatóságokat a hegy szelleme és a bivalyok kevésbé érdekelték, mint az a tény, hogy a tízfős turistacsoport megsértette az erkölcsi törvényeket és valószínűleg marihuánát is fogyasztottak. A csoport többi tagját is keresik a maláj hatóságok, de ők valószínűleg időben elhagyták az országot.

A Daily Mail azt írja, az enyhe ítélethez (három hónapot is kaphattak volna) hozzájárult, hogy a négy fiatal önként jelent meg a rendőrségen, nem menekültek a felelősségre vonás elől és megbánást tanúsítottak és nyilvánosan bocsánatot kértek mindenkitől, akit megsértettek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.