Példát statuáltak a Korean Air elnökének lányával

A bíróság bűnösnek találta és egyéves szabadságvesztésre ítélte csütörtökön a 40 éves Cho Hyun Ahnt, amiért egy apró bosszúság miatt felfordulást csinált egy dél-koreai járaton, és ezzel veszélyeztette a repülés biztonságát – írja a BBC News.

Cho Hyun Ahn tavaly december ötödikén szállt fel egy Szöulba tartó járatra a New York-i JFK repülőtéren, ám a gép nem tudott időben elindulni, mivel a társaság elnökének lánya (aki egyébként alelnöki pozícióban volt) egy zacskó makadámdió miatt botrányt csinált és bántalmazott egy utaskísérőt.

A konfliktus oka az volt, hogy a nő kért egy adag csemegét, de azt nem az előírásoknak megfelelően, egy tálkában, hanem zacskóban szolgálták fel neki. Cho a gépet, 250 emberrel a fedélzetén, visszafordíttatta a kifutón, hogy a szabályszegő alkalmazottat leszállíttassa. A járat ugyan csak 11 percet késett, de az alelnök botrányos és agresszív viselkedése miatt az ügyből hatalmas botrány lett. Egy szemtanú beszámolója szerint Cho a szolgálati kézikönyvvel ütötte a légiutas-kísérőt.

A botrány kirobbanása után Cho Yang-ho, a dél-koreai társaság elnöke gyermeke védelmére kelt mondván, hogy az alelnöknek feladata a kiszolgálás minőségének ellenőrzése, ám később nyilvánosan bocsánatot kért, erre utasította a lányát is, akit aztán minden, a családi vállalatokban betöltött vezető posztjáról lemondatott.

Az apai büntetés ellenére Cho Hyun Ahnnak persze bíróság elé is kellett állnia, mert a vád szerint veszélyeztette a repülés biztonságát, és testi sértést követett el.

Mindezekben a vádpontokban csütörtökön bűnösnek találták és egy év szabadságvesztésre ítélték, bár a vád három évet kért a nőre. Az ilyen esetekben a maximum kiszabható büntetés egyébként 10 év börtön.

Oh Sung-woo bíró indoklása szerint, bár a gép még nem emelkedett a levegőbe, Cho Hyun Ahn agresszív viselkedésével és azzal, hogy visszafordíttatta a gépet, mégis veszélyeztette a repülés biztonságát, ráadásul az elkövetett vétséghez képest aránytalanul nagy megtorlásban részesítette a légiutas-kísérőt, akit nem csak fizikailag, hanem emberi méltóságában is súlyosan megsértett.

Továbbá a bíró szerint elfogadhatatlan, hogy a társaság alelnöke úgy viselkedett, mintha a menetrend szerint közlekedő utasszállító a privát gépe lett volna. A személyzet vezetője vallomásában egyébként azt mondta: Cho úgy viselkedett a rabszolgának tekintett alkalmazottakkal, mint egy vadállat.

Az ügy azért is okozott nagy felfordulást Dél-Koreában, mert a családi kézben lévő nagy gazdasági társaságoktól nem áll távol az efféle viselkedés, a retorzió viszont rendszerint elmarad.

Az ügyben elítélték a vállalat egyik ügyvezetőjét is, aki megpróbálta megakadályozni, hogy a hatóságok vizsgálatot indítsanak. Ő nyolc hónapot kapott – írja a Reuters.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.