Elindult a Broad Peak magyar csúcstámadása

Elindult a Broad Peak magyar csúcstámadása hétfő hajnalban: a világ 12. legmagasabb hegycsúcsa, a 8051 méter magas Broad Peak - eredeti nevén K3 - meghódítására indult Varga Csaba és Suhajda Szilárd.
A Duna televíziós csatorna Hazajáró című műsorát gyártó cég, az expedíció segítője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a csúcsot szerdán vagy csütörtökön érhetik el a Magyar Karakorum Expedíció hegymászói.

Moys Zoltán a műsor szerkesztője az MTI-nek beszámolt arról, hogy vasárnap beszélt Varga Csabával, aki elmondta, hogy hétfő hajnalban indulnak a csúcstámadásra, kihasználva az "időjárási ablakot", a megfelelő időjárási körülményeket. Tájékoztatása szerint miután az időjárás várhatóan kedvezően alakul, a terv szerint hétfőn elérik a 2-es tábort, kedden a 3-as tábort, majd szerdán vagy legkésőbb csütörtökön elérhetik a csúcsot.

Moys Zoltán elmondta: a telefonbeszélgetés alapján úgy érzi, a hegymászók továbbra is jó lelki és fizikai állapotban vannak.
Beszámolt arról is, hogy az időjárás miatt kialakult egy nagyobb csoport, amelyben a teherhordók és az oxigénpalack nélkül mászó Suhajda Szilárd és Varga Csaba mellett többek között bolgár, pakisztáni, román és lengyel hegymászók indulnak a friss hóval borított hegy megmászására.

Felidézte: a hegymászók a 2-es táborban akklimatizálódtak, a tábor fölé, 6600 méter magasra jutottak, majd 11-én tértek vissza az alaptáborba. A 7050 méter magasan található 3-as tábort július 15-én érték el, ahol az időjárás - az erős havazás - miatt a tervezett kettő helyett ugyan csak egy éjszakát töltöttek, de ezenkívül eddig minden a terv szerint alakult.
Moys Zoltán kiemelte: Varga Csaba fontosnak tartja azt is, hogy expedíciói során felhívja a figyelmet az erdélyi, partiumi magyarság létére, élni akarására, a szülőföldön való megmaradás fontosságára.

A magyar állampolgárságú nagyváradi építész, Varga Csaba a 8035 méteres Gasherbrum II tavalyi sikeres meghódítása után indult június 20-án a Karakorum-hegységben, a kínai-pakisztáni határon fekvő Broad Peakre. A csúcs az igen meredek és viszonylag hosszú, 8000 méter fölötti magasságú csúcsgerincen közelíthető meg.

A Broad Peaket először 1957. június 9-én mászta meg egy osztrák expedíció. A magyarok közül 2000. július 31-én Ács Zoltán és Mécs László (Explorers), majd 2007. augusztus 11-én Csollány Katalin, Erőss Zsolt, Sterczer Hilda, Ugyan Anita (Magyarok a világ nyolcezresein) mászták meg a csúcsot.

Az expedíció történéseiről, részleteiről a Hazajáró című műsor Facebook-oldalán folyamatosan beszámolnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.