Elhunyt Sylvia Kristel, az Emanuelle sztárja

Hatvanéves korában, álmában érte a halál Sylvia Kristel holland színésznőt, akit az Emanuelle című erotikus film főszerepe tett híressé.

Az AFP hírügynökség értesülései szerint a holland sztár gége- és tüdőrákban szenvedett már évek óta. Állapota fokozatosan romlott, legutóbb júliusban, agyvérzéssel került kórházba – írja a Bors.

Sylvia Kristel
Sylvia Kristel

A színésznő, modell és énekes 1952. szeptember 28-án született Hollandiában. Az őt híressé tevő főszerepet 1974-ben kapta meg, így vált a '70-es évek legnépszerűbb európai szexbálványává. A filmet közel 650 millióan nézték meg, és 14 évig folyamatosan vetítették egy párizsi moziban. Emanuelle szerepét több folytatásban is eljátszotta, míg Mia Nygren át nem vette tőle a stafétát.

Karrierje a '70-es években volt a csúcsán. Ekkor felfigyeltek rá a filmszakma jelesebb alkotói is: olyan művészek adtak számára fontos szerepeket, mint Jean-Pierre Mocky (Un linceul n'a pas de poches), Alain Robbe-Grillet (Játék a tűzzel), Francis Girod (René, a kutya) vagy a filmerotikában és sztárcsinálásban egyaránt szaktekintélynek mondható Roger Vadim (A hűséges asszony) – áll a Sylvia Kristelről szóló Wikipédia-szócikkben.

Az 1980-as évek kevésbé szerencsés időszak volt Sylvia pályáján. Noha néhány filmje kereskedelmileg sikeresnek bizonyult – például az ismét Jaeckinnel forgatott Lady Chatterley szeretője, melyben Nicholas Clay volt a címszereplő –, a művésznő mégis lejtőre került.

Az 1990-es évek elején akkori élettársa javaslatára sikeres alakítása felmelegítésével próbálkozott: ismét Emmanuelle szerepét formálta meg. Az újabb Emmanuelle-filmekben azonban a tulajdonképpeni erotikus kalandokat a Marcela Walerstein által megformált fiatalabb alteregója élte át.

Sylvia Kristel 2007-ben készült Nue (Meztelenül) című önéletrajzi könyvéből többek közt az is kiderült, hogy nem tette gazdaggá a híres szerep és film, illetve alkoholista és drogfüggő is volt. A kábítószerre hollywoodi tartózkodása alatt szokott rá, és csak akkor szabadult függőségétől, amikor visszatért Európába. Arról is beszámolt, hogy 9 évesen szexuálisan bántalmazták, de az esetről többet nem volt hajlandó elárulni. Saját bevallása szerint betegesen vonzódott az idősebb férfiakhoz.

Második férjétől, Hugo Claustól született egyetlen gyermeke, Artur, aki szintén színész lett. A színésznő 11 éves korában kezdett el dohányozni, akkor már füstszűrő nélküli cigarettát szívott. 2001-ben diagnosztizálták nála a torokrákot. Három kemoterápián esett át, s akkor úgy tűnt, leküzdötte a rákot.

2012. október 18-án bekövetkezett haláláig Amszterdamban élt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.