Meghalt az izraeli szuperkém, az Isten Haragja irányítója

A legtöbb akció, amelyet Michael „Mike" Harari Izrael védelmében vezetett, sohasem került napvilágra – mondta Moshe Ya'alon izraeli védelmi miniszter, majd így folytatta: „Akiknek abban a megtiszteltetésben lehetett részük, hogy ismerhették, azok tudták, hogy ő egy rendkívül bátor ember és merész újító volt. A Moszadra és az ügynökök generációira gyakorolt hatása mind a mai napig kézzel fogható és ez még nagyon sokáig így is marad – idézte a politikus méltató szavait a The Times of Israel.

A 87 éves korában elhunyt kém Izrael legismertebb ügynökei közé tartozott. Számos akciója közül talán a legismertebb az Isten Haragja néven elhíresült hajtóvadászat. Az akciósorozat az 1972. évi müncheni olimpián történt tragédia elkövetőinek likvidálására irányult. A tizenegy izraeli sportoló és egy nyugatnémet rendőrtiszt halálával végződő túszdrámáért a Fekete Szeptember nevű terrorszervezet volt a felelős. A szervezet tagjai utáni hajszáról Steven Spielberg forgatott nagy sikerű filmet, amelyet München címmel vetítettek a magyar mozik is.

Harari 1927-ben született Tel Aviv mellett. Valódi korát letagadva, 16 évesen csatlakozott a Palmach nevű elit harci alakulathoz. 1948-ban először a Ben Gurion Repülőtér, majd a világ izraeli nagykövetségeinek biztonsági szolgálatait szervezte meg. A hatvanas évek elején kapta a megbízást a Moszad és a Shin Bet legendás főnökétől, Isser Hareltől, hogy verbuváljon egy olyan csapatot, amely: „Csak Isten segítségére számíthat, ha bonyodalom merül fel."

Tevékenységüket beárnyékolta Achmed Bouchiki meggyilkolása. Az ártatlan marokkói származású pincért 1973-ban tévesztették össze a Fekete Szeptember vezetőjével, Ali Hassan Salamehhel. A norvégiai Lillehammerben történt végzetes tévedés után felajánlotta lemondását, ám azt Golda Meir miniszterelnök asszony visszautasította. Salamehet egyébként hat évvel később Bejrútban ölték meg egy autóba rejtett, távirányítású pokolgéppel.

Nevéhez fűződik az entebbei túszmentés megszervezése is. Az ugandai főváros repterén, palesztin és német terroristák ejtették foglyul az Air France légitársaság egyik járatának utasait. Végül 102 utas életét sikerült megmenteni, míg három társuk és egy kommandós, a hét túszejtővel együtt az életét vesztette.

Hariri 1980-ban vonult vissza az aktív szolgálattól. 1998-ban Norvégiában vádat emeltek ellene, de azt egy évvel később, bizonyíték hiányában elejtették.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.