Elhunyt az ikonikus kép matróza

86 éves korában elhunyt Glenn Edward McDuffie, a tengerész, aki a XX. század egyik leghíresebb sajtófotóján csókolózott egy ápolónővel a II. világháború végét ünneplő New Yorkban.

A Life magazinban megjelent képet Alfred Eisenstaedt német-amerikai fotós készítette a Japánok felett aratott győzelem napján. A kép később egyike lett a háború végét jelképező ikonikus felvételeknek, a csókjelenetet azóta is utánozzák a turisták a Times Square-en.

A képen látható tengerész sokáig nem fedte fel kilétét.
Glenn Edward McDuffie sokáig nem fedte fel kilétét. Fotó: Victor Jorgensen / Reuters

"Amikor leszálltam a metróról, egy hölgy mondta, hogy vége a háborúnak, és kimentem az utcára ünnepelni. Láttam a nővért, aki mosolygott rám, odamentem és egyszerűen megcsókoltam" - mondta McDuffie 2007-ben, a Chronicle-nek adott interjújában. Korábban sosem látta a nőt, nem tudta, hogy ki ő. Az akkor 18 éves fiatalember épp a barátnőjéhez sietett, amikor megtudta, hogy Japán kapitulált.

Az évek során sok férfi állította magáról, hogy ő szerepel az ikonikus fotón. "Sosem akartam feltűnést, csak hogy valaki legyek. De megőrjített, hogy nem ismertek fel" - mondta a Chronicle-nek. Végül 1980-ban a nyilvánosság elé lépett, és egy rendőrségi rajzoló fantomképe megerősítette McDuffie kilétét.

A férfi az utóbbi években egy dallasi idősek otthonában élt. Lánya, Glenda Bell elmondta, hogy miután kiderült, ki is az apja, sok nő szerette volna eljátszani vele az 1945. augusztus 14-ei jelenetet, ám csók helyett mindannyian csak egy puszit kaptak az arcukra.

Az ikonikus képen látható nővér, Edith Shain 91 éves korában, 2010-ben hunyt el.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.