Elfogyatk a sátrak Haitin

Az ENSZ arra kérte a világ közösségét, hogy minél több sátrat juttasson el Haitiba a karibi országot sújtó januári földrengés miatt fedél nélkül maradt emberek elszállásolására.

Edmond Mulet, az világszervezet haiti megbízottja az EU fejlesztési minisztereinek a közép-spanyolországi La Granjában kezdődött tanácskozásán csütörtökön felhívta a résztvevők figyelmét arra, hogy Haitiban hamarosan beköszönt az esős évszak, ezért az otthonukat elvesztett embereket meg kell óvni a természet viszontagságaitól, valahogyan menedéket kell nyújtani nekik.

Mulet szerint a sátrak mellett szükség van műanyagtakarókra és minden olyan dologra, amely alatt az emberek meghúzhatják magukat az esőzésekkor. Ez most az első számú segélyezési feladat - fűzte hozzá az ENSZ-illetékes.

Haitiban jelenleg több mint egymillió a hajléktalanok száma, többségük hevenyészve kialakított táborokban él. Csütörtök reggel kiadós eső esett a fővárosra, jelezve, hogy a trópusi esős évszak megpróbáltatásai kezdetüket vették. A karibi hurrikánszezon kezdete június elejére várható.

Az alapvető higiéniai feltételeket amúgy is nélkülöző táborokban az esőzések idején várhatóan nő majd a járványok terjedésének a veszélye - mutatnak rá szakemberek.

Mulet szerint a segélyezési tevékenységben nagy súlyt kell fektetni a célirányosságra, vagyis arra, hogy olyan jellegű segélyeket juttassanak el Haitiba, amelyekre a leginkább szükség van. A guatemalai diplomata úgy vélte: a karibi ország még jó ideig humanitárius támogatásra szorul.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.