Al-kaidások a magyar turisták gyilkosai?

Elfogták a január közepén Etiópiában megölt európai – köztük két magyar – turisták támadóit – jelentette internetes felületén a Prensa Latina kubai hírügynökség kedden.

A jelentés az afrikai ország biztonsági szerveinek és rendőrségének a közleményére hivatkozik.

Az etióp rendőrség és nemzetbiztonsági hivatal közös akciója során nyolc embert tartóztattak le a gyilkossággal kapcsolatban. Az őrizetbe vettek nemzetiségéről vagy származásáról egyelőre nem nyilatkoztak a hatóságok. 

Az etióp kormány hivatalos közleménye szerint "terroristákról" van szó, akik az al-Kaida iszlamista szervezet egyik csoportjához tartoznak, és egyebek mellett egy "megszervezett támadást" terveztek Etiópia ellen. 

A Prensa Latina által idézett forrás szerint a gyanúsítottakat kiképzés közben kapták el.

2011-ben készített kép, amelyen turisták mennek le az Erta Ale tűzhányóról
Afar tartomány, 2011. 2011-ben készített kép, amelyen turisták mennek le az Erta Ale tűzhányóról, a Danakil-sivatagban, Etiópia északkeleti részén, Afar tartományban. Az etióp kormány szóvivője 2012. január 18-án bejelentette, hogy fegyveresek megöltek két magyar, két német és egy osztrák turistát, két német és két etióp állampolgárt pedig elraboltak az Afar tartományban lévő Erta Ale tűzhányó közelében a 2012. január 17-re virradó éjjel. A kormányszóvivő szerint az eritreai kormány által kiképzett banditák elkövette támadásban egy magyar és egy olasz turista megsebesült. (MTI/EPA/Josef Friedhuber)

A közlemény több részlettel nem szolgál. A vizsgálat még tart.

A turisták az Erta Ale vulkánhoz tartottak. A támadásban a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos meghalt, Vizler Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológia Központjának kutatója pedig súlyosan megsérült.

Winter Zoltán, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának munkatársa és Puskás Irén, a Szegedi Tudományegyetem természeti földrajzi tanszékének posztdoktori munkatársa, akik szintén a helyszínen voltak, január 23-án sajtótájékoztatón elmondták, hogy a vulkánnál huszonegy turista tartózkodott fegyveres kísérőkkel és vezetőkkel.

A magyarok a táborukban az éjszaka közepén lövésekre ébredtek, majd két fegyveres kizavarta őket alvóhelyükről. A kunyhók közötti nagyobb szabad területre sorakoztatták fel őket, majd lövéseket adtak le rájuk. Az első lövések Fábián Tamást érték, aki azonnal meghalt. Ezután a mellette álló Szabad Gábor is súlyosan megsebesült.

A kutatónő elmondta: a lövéseket hallva elrejtőztek, néhány perccel később – miután a fegyveresek távoztak – előbújtak, és már csak sebesült társuk ellátásával és mentésével foglalkoztak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.