Életveszélyt okozó testi sértés lett az emberölési kísérletből

Az ügyész kért enyhébb minősítést - a büntetés mértékének fenntartása mellett - a Győri Ítélőtáblán, ahol nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés büntette miatt első fokon elmarasztalt vádlott ügyében mondták ki a jogerős ítéletet.

Négyen éltek abban a felpéci házban, ahol a csaknem tragédiához vezető bűncselekmény bekövetkezett: S. Ferenc, a vádlott, az élettársa, az ő anyja és egy negyedik személy, akit tulajdonképpen azért fogadtak be, hogy nyugdíját elvegyék és abból éljenek. A sértett -  krónikusan beteg férfi - megelégelte a sorozatos bántalmazást, megaláztatást, s el akart költözni a lakásból.

A vádlott erről hallani sem akart, hiszen a nyugdíj nélkül szorult anyagi helyzetbe került volna, ezért nekitámadt a sértettenek.  Megütötte, egy csákánynyéllel többször hasba döfte, majd megtaposta a menekülő férfit. Ezt követően ágyba fektette, telefonját elvette, hogy ne tudjon segítséget hívni.

A sértett hat-hét napon át feküdt súlyos sérülésekkel, végül a vádlott kórházba vitte. Először azt kellett vallania, hogy csövesek verték meg, végül azonban elmondta a kórházban, hogy mi történt vele. Az orvosszakértői vélemény szerint kórházi kezelés nélkül a sértett meghalt volna.

Első fokon a Veszprém Megyei Bíróság nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés büntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, s halmazati büntetésül 8 év fegyházbüntetésre ítélte.

Érdekes jogi fejleményként Karácsony Anikó fellebviteli ügyész a Győri Ítélőtábla csütörtöki nyilvános ülésén enyhébb minősítést  indítványozott. Hivatkozott arra, hogy miután a vádlott maga vitte kórházba a sértettet, megvalósult az úgynevezett "önkéntes eredményelhárítás," hiszen a vádlott önszántából szakította meg azt a folyamatot, ami halálhoz vezetett volna. Ezért az ügyész álláspontja szerint életveszélyt okozó testi sértés minősítést kell alkalmazni..

Az ügyésznő a 8 év fegyházbüntetést az enyhébb minősítés ellenére indokoltnak tartotta. Arra is utalt, hogy a vádlott aljas indokból bántalmazta a sértettet, sőt még a bankkártyáját is elvette, és saját céljára pénzt hívott le róla.

Feltér László ügyvéd egyetértett az ügyésszel abban, hogy emberölés kísérlete helyett életveszélyt okozó testi sértés miatt kell elítélni a vádlottat, s enyhítést kért.

S. Ferenc az első fokú tárgyaláson megszólaló tanúk vallomását vonta kétségbe a Győri Ítélőtáblán, s felmentését kérte.

A Győri Ítélőtáblán Kovács Tamás eljáró tanácsa megváltoztatta az első fokú ítéletét, s elsősorban életveszélyt okozó testi sértésben mondták ki bűnösnek a vádlottat. Nyolc éves fegyyházbüntetését hat év börtönre enyhítették.

Az ítélet jogerős.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.