Életveszélyes élményfürdők

Komoly veszélyeket rejtenek az élményfürdők a gyerekek számára. A múlt csütörtökön a budapesti Aquaworldben halt meg egy fiú, kedden pedig kiderült: egy négyéves kisfiú a siófoki élményfürdőben elszenvedett sérülése miatt vesztette életét.

A múlt csütörtökön - mint arról lapunkban hírt adtunk - a budapesti Aquaworld vízi parkban meghalt egy kilencéves kisfiú, amikor beszakadt alatta a szörfmedencénél egy akna, és a gyerek a hullámkeltő berendezésbe esett. Madaras Gábor, a minőségtanúsítványok kiadásával foglalkozó ÉMI-TÜV-SÜD Kft. vezetője tegnap közölte: hivatalos felkérést kaptak az Aquaworld vezetőségétől, hogy az egész fürdő területén végezzenek speciális biztonságtechnikai ellenőrzést, és erről adjanak tanúsítványt.

A köztévé hírműsora kedden azt jelentette: a balesetet vizsgáló külső műszaki jelentésben az áll: a szörfmedence aknájának fedelét rögzítő négy csavar meglazult, ezért nyílhatott ki a fedél. Ezt négy imbuszcsavar tartja, amelyet csak speciális kulccsal lehet kinyitni. A szakértők azt is vizsgálják, hogy miért voltak lazák a rögzítő csavarok.

Egy nappal később - bár ez csak kedden került nyilvánosságra - újabb tragédia történt: a kórházban életét vesztette az a négyéves kisfiú, akit július 19-én ért súlyos baleset a siófoki Galerius Fürdőben.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudtuk: a négyéves taksonyi kisfiú július 19-én délután - eddig tisztázatlan körülmények között - beleesett a fürdő egy 120 centiméter mély élménymedencéjébe. Nem sokkal ezután az egyik fürdővendég kihúzta a vízből, majd a fürdő munkatársainak segítségével elkezdte az újraélesztést. Végül a helyszínre érkező orvosnak sikerült újraélesztenie a gyermeket, akit helikopterrel a veszprémi kórházba szállítottak. Öt nappal később azonban életét vesztette.

- A kisfiú nagymamájával és keresztszüleivel érkezett a fürdőbe. Előbb a gyermekmedencében játszott, majd átment a 120 centiméter mély élménymedencébe, ahol elmerült. Egyik vendégünk vette észre a gyermek lebegő testét, de néhány másodperccel ezután észlelte a bajt az úszómesterünk is, aki azonnal a kisfiú segítségére sietett - mondta Perjési Sándor, a Galerius fürdő igazgatója. A fürdőben műszakonként két - elsősegélynyújtó és életmentő tanfolyamon kiképzett - úszómester van szolgálatban. Azt, hogy az állandó felügyelet ellenére miként történhetett meg a tragédia, belső vizsgálat során próbálják kideríteni - tette hozzá Perjési.

Vizsgálatot indított a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság is: gondatlan emberölés gyanúja miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen.

A két gyermektragédia kapcsán felvetődhet a kérdés: megfelelőek-e a fürdőkre vonatkozó biztonsági előírások, s betartják-e őket az üzemeltetők? Ákoshegyi György, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára elmondta: egy 1996-os rendelet szabályozza azt, hogy milyen biztonsági és közegészségügyi előírásoknak kell megfelelni. Ez a szabályzat nagy részletességgel írja elő az üzemeltetők kötelezettségeit, például azt, hogy minden 120 centiméternél mélyebb medencénél mentésre és elsősegélynyújtásra kiképzett úszómesternek kell lennie.

Ákoshegyi szerint a szabályozás összességében elfogadható, ám több ponton korszerűsítésre szorulna, hiszen 1996 óta tömegesen jelentek meg például a különféle élményelemek. Emiatt fontos volna előírni, hogy például a csúszdáknál külön felügyelőt állítsanak szolgálatba. A fürdőszövetség már javaslatot tett az Egészségügyi Minisztérium arra, miként kellene javítani a jelenlegi szabályozáson, ám mindeddig nem született döntés a módosítások bevezetéséről.

 

Egy rendőr- és egy mentőautó áll az Aquaworld élményfürdő előtt a baleset napján
Budapest, 2009. július 23. Egy rendőr- és egy mentőautó áll a főváros IV. kerületében található Aquaworld élményfürdő előtt, ahol egy 10 év körüli kisfiú életét vesztette, miután beszippantotta az egyik medence tisztítóberendezése. MTI Fotó: Kovács Tamás 2009-07-27,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.