Életmentő szakácsok a Földközi-tengeren

Több ezer menekültre kell majd főzniük azoknak a szakácsoknak, akik a földközi-tengeri parti őrség egyik magánkézen lévő mentőhajóján kapnak munkát. Az állás betöltésének fő kritériuma a bátorság.

„Keressük azt a kiváló séfet, aki egy különleges kalandért cserébe kész vállalni a földközi-tengeri megpróbáltatásokat. A munka önkéntes, de a siker jutalma megbecsülés és elismerés” – olvasható abban a hirdetésben, amelyet tehetős amerikai és olasz üzletemberek adtak fel abban a reményben, hogy a nyárig sikerül néhány szakácsot találniuk a hajójukra. Nem könnyed kirándulás vár rájuk: a cél az, hogy minél több Észak-Afrikából Európába igyekvő menekültet mentsenek ki a Földközi-tengerből. A privát parti őrséget már tavaly létrehozták – s végül több mint háromezer ember életét sikerült megmenteni –, ám a munkát nehezítette, hogy a Phoenix fedélzetén csupán egy séf, a texasi Simon Templer dolgozott.

A Phoenix ezreket mentett meg tavaly
A Phoenix ezreket mentett meg tavaly
Darrin Zammit Lupi / Reuters

„Az első csónakon sikítozó gyerekek érkeztek, ami nagyon felkavart” – mesélt a The Guardiannek tavalyi élményeiről a New Orleans-i Marriot Hotel korábbi alkalmazottja. Templer szerint a két munkában annyi a hasonlóság, hogy az elegáns szállodában is egyszerre több száz főre kellett főznie, ám azok a vendégek nem a halál torkából szabadultak. A séf szerint azonban nem ez jelenti az egyetlen kihívást a Phoenix fedélzetén, alaposan meg kell tervezni ugyanis, hogy milyen ételt szolgálnak fel az éhező, kiszáradt, gyakran tengeribetegséggel küzdő menekülteknek. A menü egyik fő eleme ezért a rizs paradicsomszósszal, desszertnek pedig tápláló fehérjeszeleteket szolgálnak fel.

Az állásra jelentkezőktől nem is várják el, hogy Michelin-csillagos séfek legyenek, ám a bátorság annál fontosabb kritérium. A szakácsoknak gyakran részt kell venniük a mentésben, tavaly Templerrel is előfordult, hogy főzés helyett a menekült csecsemők cumisüvegeit fertőtlenítette. „Ez nem puszta szakácsmunka. Itt mind egy misszió tagjai vagyunk” – mondta.

A Phoenixnek idén még nagyobb szerep juthat a Földközi-tengeren, mivel tavaly ősszel leállt az olasz hatóságok kereső-mentő művelete, amelynek sok ezer ember köszönhette az életét. 2014 novemberéig több mint 130 ezren kísérelték meg elérni Európát a Földközi-tengeren keresztül, s szakértők szerint idén is legalább ennyi menekültre lehet számítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.