Életmentő műtéten esett át egy hal Nyíregyházán

Életmentő műtétet hajtottak végre egy daganatban szenvedő császár csattogóhalon (Lutjanus sebae) a Nyíregyházi Állatpark szakemberei.
A Nelsonnak elnevezett hal bal szemén észlelték a daganatos elváltozást, amelynek növekedése már az állat életét is veszélyeztette. A daganatot csak a hal szemének teljes eltávolításával lehetett kivenni - olvasható a műtétről az állatkert honlapján közzétett beszámolóban.

 

A Nelson nevű császár csattogóhal (Lutjanus sebae) a Nyíregyházi Állatpark karantén medencéjében lábadozik
A Nelson nevű császár csattogóhal (Lutjanus sebae) a Nyíregyházi Állatpark karantén medencéjében lábadozik
Balázs Attila / MTI

A nem mindennapi beavatkozás ideje alatt a hal műtéti altatásban volt, a medence vizébe kevert altatószert úgynevezett nyomásvezérelt szondával áramoltatták a hal kopoltyúján át. A műtét során kivették a daganatos szemet, szövettani vizsgálatokat végeztek, a seb zárását követően pedig két hetes utókezeléssel biztosították a tökéletes gyógyulást.

Az elváltozás súlyosságát jól jellemzi, hogy a felépülés idején a halnak napokig tartott, amíg újra megtanult egyensúlyba kerülni úszás közben. "Azóta Nelson egy nyugodt, biztonságos medencében, békés haltársak között éli mindennapjait" - olvasható a www.sostozoo.hu oldalon.

A császár csattógóhal a Vörös-tenger déli részétől, illetve Kelet-Afrikától Új-Kaledóniáig honos, ezen kívül Japán déli részétől északra és Ausztráliától délre is megtalálható. Korall- és sziklazátonyok közelében fordulnak elő, gyakran barangol például a zátonyok szomszédságában elterülő homoksíkokon és kavicsos foltokon. Mélyebb vizek viszonylag sík fenekéről is került már elő vonóhálós halászat során.

Az átlagosan 60 centiméter hosszú halfajta legnagyobb kifogott példánya több mint 32 kilogramm volt. Színe általában vörös vagy rózsaszín, úszói vörösek, kivéve a mellúszókat, melyek rózsaszínűek. Tápláléka halakból, tengeri rákokból és fejlábúakból áll.

A csattogóhal a horgászok kedvelt zsákmányállata, kereskedelmi szempontból fontos szerepet tölt be, ám az Indiai-óceán bizonyos régióiban a nagyméretű példányok ciguatera-mérgezést okoznak. Ez az embereknél általában emésztési és idegrendszeri tüneteket okoz, elfogyasztása esetén hányinger, hányás, hasmenés, fejfájás, zsibbadás, koordinációs zavarok vagy akár hallucináció is felléphet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.