Életfogytiglant kért az ügyész a 14 éves Horák Nóra gyilkosára

Életfogytiglani fegyházbüntetés kiszabását kérte a két évvel ezelőtti kiskunlacházi gyermekgyilkosság elkövetésével vádolt P. Józsefre a vád képviselője a Pest Megyei Bíróságon tartott csütörtöki tárgyaláson.

Szabó Zsolt ügyész csaknem kétórás perbeszédében az ügy részleteit taglalva részletesen kitért a helyszíni szemle, a boncolás, a szakértői vélemények megállapításaira, valamint a tanúk és a vádlott vallomásaira is. Összegzésként megállapította: minden kétséget kizáróan P. József erőszakolta meg, fojtotta meg és fosztotta ki a 14 éves H. Nórát 2008. november 23-ára virradó éjjel Kiskunlacházán.

Horák Nóra sírja - 2008. november 23-án találtak rá a 14 éves kislány holttestére a kiskunlacházi művelődési házhoz közeli erdős részen
Horák Nóra sírja - 2008. november 23-án találtak rá a 14 éves kislány holttestére a kiskunlacházi művelődési házhoz közeli erdős részen

Az ügyész kezdeményezte, hogy a vádlottra erőszakos közösülés, aljas indokból elkövetett emberölés és kifosztás bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetést szabjanak ki, úgy, hogy P. Józsefet a leghamarabb 30 év múlva helyezhessék feltételesen szabadlábra.

Az áldozat hozzátartozóinak jelenlétében tartott tárgyaláson az ügyész először a vádlott vallomásaiban megbújó ellentmondásokról beszélt. Hangsúlyozta, hogy P. József mindvégig azt állította: Nóra beleegyezésével közösültek a kiserdőben, ám a pontos helyszínt illetően ellentmondásokba keveredett, és arra sem egyformán „emlékezett", hogy vajon élve hagyta-e ott az aktust követően a lányt, vagy sem.

P. József szavahihetősége megkérdőjelezhető - húzta alá az ügyész. Példaként hozta fel, hogy a per első szakaszában a vádlott többször is azzal védekezett, hogy noha befogta a lány száját, mert egy idegen alak tűnt fel a közelben, de emiatt nem halhatott meg Nóra.

A vád képviselője szerint P. József az elhangozott vallomások, szakértői vélemények és a bizonyítékok feltárásához „igazodva" változtatta saját verzióját, mindig csak annyit ismerve el, amennyit már végképp nem lehetett tagadni. Így következhetett be november 11-én a fordulat: módosított vallomásában a férfi elismerte, hogy valóban azon a helyen közösült a lánnyal, ahol később a holttestet megtalálták, nem pedig az erdő másik részén. Ekkor már úgy emlékezett, hogy hátulról, a nyakánál tartotta a lányt, mint mondta, lehet, hogy kicsit erősebben az „illendőnél", de ezt szokta meg korábbi prostituált partnereinél.

Az ügyész rámutatott: P. József a boncolási jegyzőkönyvben szereplő külsérelmi és fojtogatási nyomok, illetve az elé tárt bizonyítékok miatt változtatta meg vallomását, gondatlanságként állítva be a halálesetet. A perbeszéd szerint - a vádlott állításával szemben - a 14 éves lány nem önként ment bele a szexuális kapcsolatba, hanem P. József megerőszakolta őt, miután felfedezte, hogy Nóra hazafelé menet behúzódott cigarettázni (s egy, a diszkóban esett sérelme miatt megnyugodni) a kiserdőbe.

Leteperte, megerőszakolta

A lányon talált bántalmazási nyomok, az elszakadt véres nyaklánc, a korábban szívott, majd kettétört véres cigaretta mind-mind azt bizonyítja, hogy az erős alkatú és labilis személyiségű P. József leteperte, majd megerőszakolta, illetve bántalmazta, fojtogatta a lányt, elhúzódó fulladását okozva. Célja vágyai kielégítése közben Nóra csendben tartása, később végleges „elhallgattatása" volt.

A szándékosságra utal, hogy a vádlott áldozatának fejét ágakkal takarta le, majd a lány letépett láncaival és egyéb értékeivel (melyeket később porszívójába rejtett) távozott.

Az éj leple alatt követte el tettét

Az ügyész súlyosbító körülménynek minősítette a vádlott ittasságát, a bűnhalmozást, illetve azt, hogy közfelháborodást kiváltó tettét az éj leple alatt követte el, enyhítő körülmény legfeljebb büntetlen előélete lehet - fűzte hozzá.

A vád képviselője Szalay Csaba bíró tanácsának életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta erőszakos közösülés, aljas indokból elkövetett emberölés és kifosztás bűntette miatt. A védőbeszédre a délutáni órákban kerül sor.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.