Életfogytiglan az idősek hóhérainak

Jogerősen tényleges életfogytiglant kapott egy idős emberek meggyilkolásával vádolt banda két tagja. A Fővárosi Ítélőtábla hat vádlott esetében lényegében helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék elsőfokú döntését, amely így jogerős lett. Két vádlott esetében az elsőfokú, felmentő ítéletet hatályon kívül helyezték, és a bíróságot új eljárás lefolytatására utasították.

A nyolctagú banda 2010 októbere és 2011 januárja között otthonukban támadt rá az idős emberekre. Ötöt megöltek, tucatnyit bántalmaztak, megkötöztek és kiraboltak. A tizennégy rendbeli cselekmény a fővárosban, jobbára Csepelen történt. A nyolc vádlott közül hat román állampolgárságú, de magyarul többnyire jól beszélő férfi. Az elkövetők még az értékek megszerzése szempontjából is szükségtelen mértékű erőszakot alkalmaztak a 71 és 90 év közötti gyenge, beteg sértettekkel szemben, akik többnyire meg se próbáltak ellenállni.

A vádlottak egyebek mellett bűnszövetségben, csoportosan elkövetett rablást, személyi szabadság megsértését, életveszélyt okozó testi sértés kísérletét, valamint különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölést követtek el. A másodfokon eljáró tanács elnöke, Rédei Géza indokoltnak tartotta, hogy az első- és a másodrendű vádlottat „a kirívóan súlyos, sorozatban elkövetett durva bűncselekmények miatt teljes mértékben ki kell zárni a társadalomból”. Ugyanakkor 40 év múlva ezekben az esetekben is vizsgálni kell a szabadlábra helyezés feltételeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.