Örökre rács mögött az amstetteni szörny

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a St.Pölten-i tartományi bíróság az "amstetteni rémként" emlegetett Josef Fritzlt, aki csaknem 24 éven át házuk pincéjében bezárva tartotta és vérfertőző viszonyra kényszerítette a lányát.

Hiába bánta meg rémséges tetteit és tett beismerő vallomást, az amstetteni szörnynek hívott Josef Fritzlt tegnap életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte az alsó-ausztriai tartományi bíróság. A 73 éves férfit minden vádpontban, a többi között gyilkosságban, a saját lánya sérelmére háromezer rendben (!) elkövetett nemi erőszakban, lánya rabszolgaságra kényszerítésében is egyhangúlag bűnösnek találta a St. Pölteni esküdtszék.

Mindössze négy napig tartott az Ausztriában az évszázad perének kikiáltott esküdtbírósági eljárás. A több mint kétszáz újságíró és több tucat televízió-társaság által figyelemmel kísért büntetőper nyilvános zárónapján Fritzl már nem bújt a kék irattartó mögé, hanem szembenézett a kamerákkal. - Egész szívemből sajnálom, amit a családommal tettem, de sajnos ezt már nem tudom jóvátenni - mondta a férfi, akit tizenkét egyenruhás őr szoros biztonsági gyűrűjében „mozgattak" a tartományi bíróság épületében.

A mindörökre rács mögé küldött Fritzl huszonnégy éven át tartotta amstetteni háza pincéjében fogva lányát. Elisabeth Fritzl éppen nagykorú lett, amikor elkezdődött szörnyű kálváriája. A szexuális rabszolgává kényszerített lány hét gyermeket szült, ezek közül egy pár napos korában meghalt. Fritzl a több mint hatvan órás haláltusát vívó, súlyosan beteg csecsemőhöz nem hívott orvost.

Az ítélethirdetést kővé meredt arccal végighallgató Fritzl többször elismételte: elfogadja a zárt pszichiátriai intézettel járó életfogytiglani szabadságvesztést, nem kíván fellebbezni. Erről éppen úgy nem egyeztetett ügyvédjével, Rudolf Mayerral, mint a szerdán tett és váratlan fordulatot hozó teljes beismerő vallomásáról. Míg a férfi korábban tagadta a csecsemőgyilkosságot, illetve lánya rabszolgaságra kényszerítését, Elisabeth több mint tíz órás videóra vett vallomása hatására teljesen összeomlott.

A bírósági eljárás során, így a videó-vallomás levetítése alatt Elisabeth, inkognitóban a tárgyalóteremben ült. Mayer megerősítette azon sajtóértesüléseket, hogy a most 42 éves Elisabeth látni akarta apját, amint az szembesül azzal, milyen pokoli szenvedéseket okozott lányának.

A nagy nemzetközi érdeklődést kiváltó perben hátborzongató és megdöbbentő portrét festett Fritzlről Adelheid Kastner igazságügyi szakértő. A pszichiáter szerint a külvilág felé lebilincselően kedves üzletember belül megszállott hatalommániás, a „homlokzat mögött" viszont „érzelmileg analfabéta" személyiség. Elisabethet azért szemelte ki magának, mert a gyermekei közül ő hasonlított a legjobban rá. Makacs, erős akaratú volt, Fritzl élvezetett talált szexuális rabszolgává degradált lánya megtörésében.

A pszichiáter szerint Fritzl teljesen beszámítható, nem beteg ember. Különben 24 éven át nem tudta volna egymástól elválasztani a két életet: az amstetteni kispolgári miliőt a pincébe zárt „másik családtól". Kastner szerint Fritzl erősen hajlamos az öngyilkosságra, ezért a börtönben is folyamatos megfigyelés alá kell vonni.

Életfogytiglan
Életfogytiglan
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.