Élete végéig ülni fog a tompai hármas gyilkos

Jogerősen is tényleges életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön Szűcs Istvánt, aki 2009 novemberében brutálisan, embertelen módon megölt egy nyugdíjas tompai házaspárt és felnőtt lányukat.

A táblabíróság nyereségvágyból, aljas célból, különös kegyetlenséggel, több emberen, védekezésképtelen személy sérelmére elkövetett emberölés és jármű önkényes elvétele bűntettében mondta ki bűnösnek a 31 éves kelebiai férfit.

Szűcs István a Szegedi Ítélőtábla tárgyalótermében
Szeged, 2011. szeptember 22. Szűcs István tartja kezében jegyzeteit az ellene nyereségvágyból, aljas célból, különös kegyetlenséggel, több emberen, védekezésképtelen személy sérelmére elkövetett emberölés és jármű önkényes elvétele bűntettében indult büntetőper másodfokú tárgyalásán, a Szegedi Ítélőtábla tárgyalótermében. A férfit, aki 2009 novemberében brutális módon megölt egy nyugdíjas tompai házaspárt és annak felnőtt lányát, jogerősen is tényleges életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtotta a táblabíróság. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A nőtlen, gyerektelen, szakképzettség nélküli vádlott 2009 márciusától dolgozott a házaspárnál. A család egykor virágtermesztéssel és -eladással, majd vendéglátással foglalkozott, a környékbeliek jómódúnak tartották őket. A 65 esztendős családfő azonban izomsorvadás miatt lebénult és daganatos betegségben is szenvedett, ezért tolókocsiba kényszerült, a 62 éves asszony pedig szívbeteg volt, beépített szívritmus-szabályozóval és műbillentyűkkel élt.

A vádlott havi 80 ezer forintos fizetésért mindenesként dolgozott az egykor panziónak épült ház körül. A családdal nem volt konfliktusa, a fizetését minden héten rendszeresen megkapta, de október végétől a következő tavaszig - elvégzendő munka híján - nem alkalmazták volna.

A férfi 2009. november 4-én délelőtt kezdett dolgozni a háznál, egy erőgéppel egyengette a földet, a tolólap azonban leakadt a traktorról. Az eszköz visszahelyezéséhez a vádlott az asszony segítségét kérte. A közös munka során a nő megjegyezte, a férfi "hogy lehet ennyire ügyetlen”, majd az istállóba visszatérve – a vádlott szerint – újabb sértő megjegyzést tett.

A férfi utána ment és egy feszítővassal az asszonyt a testén és a fején is megütötte. A sértett a földre zuhant, a vádlott pedig rátérdelt. "Ahogy disznóvágáskor szoktam odahaza, amikor rálépek a disznó sonkájára, és a másik kezemmel tartott késsel a disznót leszúrom” – beszélt erről a vádlott a nyomozati vallomásában. A férfi azt követően kétszer ismét a sértett fejére csapott.

Szűcs István meg sem győződött a nő haláláról, rögtön a lakóépület felé indult, hogy végezzen a családfővel is, aki tudott ottlétéről. A vádlott a házban a heverőn fekvő férfi feje mögé lépett, majd hat ütést mért - minden erejét beleadva - a sértettre. Ezután értéket keresve átkutatta a házat, s mintegy 9 millió forintnyi készpénzt és ékszert talált, amelyet magához is vett.

A gyilkosságok után a férfi a családnak az udvaron álló autóját a 350 méterre lévő erdőbe vitte, otthagyta, hogy mások azt hihessék, a ház gazdái nincsenek otthon, netán elutaztak. Visszatért a házhoz, ahova kora délután hazaért a házaspár 41 esztendős lánya is. A vádlott segítségkérés ürügyével becsalta az asszonyt az istállóba, ahol felkapta a feszítővasat és öt ütéssel agyonverte áldozatát. A holttestet a sértett személykocsijának a csomagtartójába tette, ahová ezt követően behelyezte az idősebb asszony élettelen testét is, előbb azonban annak kezeit egy dróttal összekötözte.

A gyilkosságok során mindvégig szövetkesztyűt viselő vádlott traktoron hagyta el a tanyát, és hazament, a feszítővasat, a kesztyűt és a házban talált értékeket elrejtette, az akkor viselt ruháit pedig elégette.

A férfi a gyilkosságok másnapján felkereste a házaspár másik lányát, akivel sírva gyászolta az elhunytakat. Később visszavitte a traktort, átvette utolsó havi fizetését, s áldozatai 2009. november 11-i temetésén részvétet nyilvánított.

A hatóságok előbb tanúként hallgatták ki a férfit, majd miután telefonhívás adatai alapján bebizonyosodott, hogy a bűncselekmények idején a háznál tartózkodott, őrizetbe vették. A férfi az első gyanúsítotti kihallgatásán beismerte, hogy egyedül ő ölte meg a sértetteket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.