Élete végéig börtönben marad az unalomból gyilkoló ápoló

Unatkozott, és gyakorolni akarta az újraélesztést - ezért gyilkolt harminc beteget egy ápoló a delmenhorsti kórházban.

A 38 éves Niels H.-t életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a német bíróság, miután bevallotta, hogy több mint 30 betegnek halálos dózisú gyógyszert adott. Végül kétrendbeli gyilkosság és gyilkossági kísérlet vádjában találta bűnösnek a bíróság, de a rendőrség még nyomoz az ügyben. Előfordulhat, hogy H. áldozatainak a száma meghaladja a százat is - írja a BBC.

A férfi 2003 és 2005 között dolgozott a delmenhorsti klinikán. Az egyik főorvos a tárgyalás során elmondta, hogy H. „szenvedélyes” volt, aki jó benyomást tett a kórház személyzetére. Az orvosoknak ugyanakkor feltűnt, hogy az ápoló mindig feltűnt az újraélesztésre szoruló betegek mellett, és gyakran a kezdő orvosok segítségére sietett a művelet során.

Nyomozni akkor kezdett a rendőrség, amikor valakinek feltűnt, hogy H. alkalmazása óta jelentősen megugrott a kórház halálozási rátája, és hogy drámaian megnőtt az egyik szívgyógyszer alkalmazásának száma, amíg mialatt a férfi a kórházban dolgozott.

Ő maga azt mondta, unatkozott, és gyakorolni akarta az általa „kiválónak" nevezett újraélesztési készségeit, ezért adagolta túl a szívgyógyszert, melyet alapvetően orvos jelenlétében, szigorúan ellenőrzött körülmények között kell beadni, mert végzetes szív- és érrendszeri reakciókhoz vezethet. Amikor elsőre sikerült visszahozni a beteget a halálból, olykor a sikerélmény után ismét beadta a szert a páciensnek.

Az ápolót 2008-ban gyilkossági kísérlet miatt egyébként már elítélték, akkor 7 és fél börtönt kapott. Egy igazságügyi pszichiátriai szakértő elmondása szerint Niels H. 30 gyilkosságot vallott be, míg 60 beteget sikerült visszahoznia az életbe. A rendőrségi nyomozás szerint azonban többekkel is végzett, más munkahelyein, például a Oldenburgban és Wilhelmshavenben is ölt már.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.