Elérte Európát a vulkáni hamu - sorra törlik a repülőjáratokat

Az izlandi Grímsvötn vulkánból felszálló hamu elérte Európát és már zavart okoz a légi közlekedésben. Kedden több járatot is töröltek.

Nagy-Britannia

A plane flies past smoke plume from the eruption of the Grimsvotn volcano, under the Vatnajokull glacier in southeast Iceland May 21, 2011. Airlines began cancelling flights to Britain late on Monday because of an ash cloud from an Icelandic volcano
A plane flies past smoke plume from the eruption of the Grimsvotn volcano, under the Vatnajokull glacier in southeast Iceland May 21, 2011. Airlines began cancelling flights to Britain late on Monday because of an ash cloud from an Icelandic volcano reaching its airspace, although experts expected no repeat of travel chaos from an eruption a year ago. Picture taken May 21, 2011. REUTERS/Olafur Sigurjonsson (ICELAND - Tags: ENVIRONMENT DISASTER IMAGES OF THE DAY)

A vulkáni hamu kisebbik része Skócia és Írország és Skócia felett jár, míg a nagyobb fele az Északi-tenger felett Szibéria felé halad - írja a BBC.

A repülési korlátozások miatt több százan rekedtek a brit reptereken, és a helyzet valószínűsíthetően csak rosszabbodni fog. Nem indítja skóciai járatait többek között a British Airways, a KLM, az Aer Lingus és az Easyjet, a Ryanair pedig írországi gépeit nem engedi felszállni.

A brit közlekedési hatóság, csakúgy mint az európai, folyamatosan figyeli a helyzetet, követik a hamufelhő mozgását. Elővigyázatosságból Barack Obama amerikai elnök is a tervezettnél előbb érkezett meg Londonba, ahol kedden rövid látogatást kezdett.

Skandinávia

Skandináviát is elérte az izlandi hamufelhő, több száz járatot töröltek Dániában, Norvégiában. Norvégiában Stavanger és Karmoey repülőtere átmenetileg nem fogad és nem indít járatokat. Dánia légterének egy részét lezárták, ami akadályozza a le- és felszállást, késéseket és járattörléseket okozva.

Izlandon, ahol szombat óta sűrű hamufelhőt bocsát ki a Grimsvötn, kedden már majdnem teljesen normálisan üzemelt a reykjavíki repülőtér. Csupán a Londonba, Glasgow-ba és Manchesterbe induló járatokat törölték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.