Elefántokat gázolt halálra egy vonat Srí Lankán

Egy nőstény elefánt és három borja pusztult el, amikor elgázolta őket egy személyszállító vonat Srí Lanka északi részén helyi idő szerint szerdán. A nemrég felújított vonal a dzsungelt szeli át.

Az elefántok a nemrégiben felújított síneken akartak átkelni, amikor beléjük rohant egy vonat Cheddikulamnál, mintegy 260 km-re Colombótól.

„Az egyik elefántbébit mintegy 300 méteren át húzta a pálya mellett a szerelvény, miután elütötte" – nyilatkozta az AFP-nek a helyi rendőrség. A balesetben emberek nem sérültek meg.

Az elefánt szent állatnak számít Srí Lankán
Az elefánt szent állatnak számít Srí Lankán
Dinuka Liyanawatte / Reuters

Az elefánt ugyan szent állatnak számít Srí Lankán és a törvények is védik őket, de a populáció folyamatosan apad, köszönhetően többek közt annak, hogy a gazdák évente 200 állattal végeznek.

A földekre és a falvakba betörő, fosztogató állatok sok fejfájást okoznak a gazdálkodóknak, ráadásul évente mintegy 50 ember hal meg amiatt, hogy a vadon élő elefántok agyontapossák őket. Az ilyen incidensek főként azokat a településeket érintik, melyek közel fekszenek az elefántok természetes élőhelyeihez.

A szaporodó települések mellett a dzsungelt átszelő vasút sem kegyelmez: ugyanezen a vonalon 2011-ben is elpusztult három elefántborjú, amikor egy vonat belefutott a csapatukba.

A legfrissebb egyedszámlálás adatai szerint Srí Lankán jelenleg már kevesebb mint 7000 elefánt él, holott 1900-ban még 12 ezerre becsülték a számukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.