Éledeznek a karácsonyfás települések

Megindultak az első karácsonyfának való fenyőszállítmányok Somogy megyéből. Egyelőre a földlabdás, gyökerestől értékesített fákat vágják, de a hónap második felében sorra kerül a többi is. Az elmúlt években olyan szintre emelkedett a "fenyőfás településeken" az ültetvények őrzésvédelme, hogy a csurgói kistérségben például tavaly csupán egyetlen karácsonyfának nevelt fenyőt vágtak ki a fatolvajok.

Megindultak az első karácsonyfának való fenyőszállítmányok Somogyból: egyelőre a földlabdás, gyökerestől értékesített fákat vágják, de a hónap második felében sorra kerül a többi is - adta hírül a sonline.hu.

A csurgói és a nagyatádi kistérségben a fák megjelölését már szeptemberben megkezdték a kereskedők. A fenyőből egyre többen szeretnének megélni, így a szezon komoly aggályokat is felvet. A csurgói kistérség legutóbbi társulási ülésén Kiss Kornél somogyudvarhelyi polgármester azt mondta: fokozottabb rendőri ellenőrzést szeretnének településükön a fenyőszállítás idejére, hiszen a Pécsre irányuló forgalom egy része Udvarhelyen keresztül zajlik.

– Tavaly egyetlen bejelentett fenyőlopás sem volt a csurgói kistérségben – tájékoztatta a polgármestereket Hegedűs János, nagyatádi rendőrkapitány. Ez a polgárőrök aktivitását is dicséri, akik több éve megerősített járőrszolgálattal vigyázzák a "fenyőző" falvak rendjét. Idén is erre készülnek. A fenyőt szállítókat azonban még a rendőrségnek sem könnyű ellenőrizni, derült ki. Nem könnyíti meg a helyzetet, hogy nincs egységes szállítói formanyomtatvány. Az eladásról szóló megállapodást akár egy "haver" is megírhatja, nehéz ellenőrizni, hogy nem fiktív-e.

A rendőrkapitány elmondta: egyeztetett nagykanizsai kollégájával, és a csurgói, valamint nagykanizsai térségben (itt Surd a legnagyobb fenyős település, az ország jelentős hányadát innen látják el a tűlevelűvel) arra törekednek, hogy egyforma nyilvántartó lap legyen, amely megkönnyíti az ellenőrzést. Többek között szerepeljen rajta, hogy honnan származik a fenyő, ki vezeti az autót, milyen fenyőt szállítanak. Nyilván utóbbi is kijátszható, hiszen attól, hogy a rakomány szélén luc van, középen még lehet talán nordmann.

A felvásárlási árak kapcsán a sonline.hu-nak a segesdi Szántó Lajos termelő azt mondta: idén a lucfenyőnek nincs ára, mert túlkínálat van. Ez előre borítékolható volt, ismerve a tendenciát. A luc hat év alatt válik vágáséretté. 12 éve sok volt belőle, akkoriban még horvát kereskedő is járt erre, ígérte, hogy elviszi, aztán mégsem; akkor sokan elégették a kivágott fáikat, másikat nem ültettek. Hat év múlva hiány volt, akkor ezer forintot is kínáltak érte, most megint túlkínálat van, így már 300-400 forintért is odaadják a termelők lucfenyőiket, és csak a legszebbek kelnek el. A segesdi termelő szerint most nordmannból lesz hiány, mert Dániában is letermelték, hazánk pedig jellemzően nem "állt rá" a nordmannfenyőre - írja a sonline.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.