Elárvult vidrakölyköt nevelnek a Szegedi Vadasparkban

A fiatal állatott a Tisza belvárosi szakaszán találták járókelők, most a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjában gondozzák.

Veprik Róbert igazgató az MTI-nek elmondta, általában azt kérik az állatbarátoktól, ha magányos kölyköt találnak, ne fogják meg, és ne vigyék magukkal, hogy anyja tovább gondozhassa. A vidrakölyköt azonban a hajóállomás közelében fedezték föl, emberek által gyakran látogatott helyen, ráadásul az állat a rendkívüli hőség miatt ki is száradt, így valószínűleg jó döntés volt, hogy behozták a mentőközpontba.

A hím, amely nyolc hetes lehet, az állatkert egy tapasztalt gondozójához került, és kiderült, a kiszáradáson és az éhségen kívül nincs komoly baja. A kölyök szépen gyarapszik, a macskáknak szánt tápszer mellett már szilárd táplálékot, apróra vágott halat is fogyaszt.

A Nimródnak elnevezett kölyköt igyekeznek úgy fölnevelni, hogy minél kevésbé kötődjön az emberekhez, így féléves kora körül, jövőre kora tavasszal visszaengedhetik a természetbe.

Magyarország európai viszonylatban "vidranagyhatalomnak" számít, elsősorban a fokozott és hatékony védelemnek köszönhetően. A vidra a természetes vizes élőhelyek csökkenése és az orvvadászat miatt Nyugat-Európa számos régiójában kipusztult. Több országban, például Hollandiában a visszatelepítésével próbálkoznak. Sokan kártevőnek tartják, főleg a halastavak környékén, és ezért illegálisan irtják is. Bár valóban hatékony halász, és az étvágya is nagy, megjelenése egyes vidékeken éppen azt jelzi, hogy megfelelőek a körülmények, a terület jó és stabil ökológiai állapotú.

Régen több magyar állatkertben is bemutatták, ma már csak a Szegedi Vadasparkban és petesmalmi Vidramenhelyen találkozhatnak a látogatók európai vidrával, mindkét helyen mentett állatok élnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.