Elárvult orangutánkölyök életéért küzdenek az Állatkertben

Mesterségesen nevelik a Fővárosi Állat- és Növénykert legifjabb, két héttel ezelőtt született orangutánját. Erre azért van szükség, mert Jambi, az anyaállat az ellés utáni napokban elpusztult. 

A gondozók és az állatorvosok most azért küzdenek, hogy az elárvult kölyök állapota tartósan stabil maradjon, illetve a súlya megnyugtatóan gyarapodni kezdjen.

„A hím kölyök pillanatnyilag jól van, bár apróbb nehézségek folyamatosan adódnak, ahogy egy ilyen korú állatnál máskor is elő szokott fordulni” – tájékoztatott Hanga Zoltán állatkerti szóvivő.

Jambi, az elpusztult anyaállat 15 éves volt. A Chesteri Állatkertben született és 2007 márciusa óta élt Budapesten. Az eltelt hét év során egyszer – 2010. április 4-én – már korábban is világra hozott egy egészséges és életerős kölyköt, Moirát, aki jelenleg is a látogatók egyik kedvence. 

Az anyaállat pusztulásának oka jelenleg még nem pontosan ismert, annyit lehet tudni, hogy már az ellést megelőző napokban kissé fáradtnak és étvágytalannak tűnt, ám ez ilyenkor nem számít ritkaságnak, tehát önmagában nem utalt nagyobb problémára. Ráadásul az ellés után Jambi minden nehézség nélkül el is kezdte táplálni az újszülöttet.

Aggodalomra adott azonban okot, hogy az anyaállat továbbra is nagyon keveset, inkább csak rapszodikusan evett. Az ellés után hat nappal megkezdték a kölyök mesterséges nevelését, ezzel párhuzamosan pedig a legyengült Jambi kezelését is, ami nem vezetett eredményre.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben több mint száz éve tartanak orangutánokat kisebb-nagyobb szünetekkel, négy évtizede pedig megszakítás nélkül. Az 1990-es évek eleje óta a népszerű emberszabásúak rendszeresen szaporodnak is Budapesten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.