Elárverezték Napóleon házassági szerződését

A dokumentumot - amit a császár és Josephine de Beauharnais a mennyegző előtti napon írt alá - a párizsi Levelek és Kéziratok Múzeuma vette meg 437 ezer euróért.

A három oldalas szerződés értékét előzetesen 100 ezer euróra (vagyis nagyjából 31 millió forintra) becsülték, ám a múzeum több mint négyszereséért vásárolta meg a Párizs környéki Rueil-Malmaisonban tartott aukción vasárnap - írja a The Guardian.

A magánkézben lévő intézmény több mint 130 ezer eredeti dokumentummal büszkélkedhet, köztük van az a szerelmes levél, amelyet Napóleon Josephine-nek írt még a házasságkötésük előtt és a császási pár válási okirata is.

Az 1796. március 8-án keltezett házassági szerződés szerint a házastársak között nem nem lesz semmilyen vagyonközösség, továbbá nem felelnek egymás adósságaiért és jelzálogkölcsöneiért sem. Napóleon és Josephine március 9-én házasodott össze, a dokumentumot pedig március 19-én iktatták be.

Napóleont és feleségét 1804 decemberében koronázták meg, az immár újdonsült császárné továbbra sem örvendett nagy népszerűségnek férje családjában, Napóleon anyja például meg sem jelent a ceremónián, az alattvalók azonban megszerették. Mivel azonban nem tudott fiút szülni, ezért végül 1809-ben beleegyezett a válásba, amit 1810. január 10-én hivatalosan is deklaráltak, a császár pedig egy évvel később feleségül vette a mindössze 19 esztendős Mária Lujzát.

Josephine haláláig jó kapcsolatban maradt Napóleónnal, a tőle kapott malmaisoni kastélyban élt és a császár többször is személyes hangvételű leveleket írt neki. Napóleon Elbán értesült Jospehine halálhíréről, állítólag két teljes napra bezárkózott a szobájába és senkit sem volt hajlandó fogadni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.